Akce ukrajinské armády na východě pokračuje, přibývají oběti

Ukrajinská armáda i dnes pokračuje v úsilí o ovládnutí proruskými separatisty střežených měst na východě Ukrajiny. Proruské milice po dopoledních střetech ve Slavjansku hlásily nejméně pět těžce zraněných, po poledni se mluvilo už o 24 mrtvých na obou stranách. Zároveň pokračuje snaha o diplomatické řešení ukrajinské krize, to však bude zřejmě s rostoucím počtem zraněných či mrtvých čím dál složitější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Kramatorsku se pokoušeli zabránit postupu ukrajinských jednotek mimo jiné zapalováním aut

Obyvatelé Kramatorsku se pokoušeli zabránit postupu ukrajinských jednotek mimo jiné zapalováním aut | Zdroj: Reuters

Proruské milice drží pod kontrolou důležité budovy ve většině měst na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda se se střídavými úspěchy pokouší či pokoušela v posledních dnech zejména o dobytí Slavjansku a Kramatorsku. Sympatie tamních obyvatel si tím však zřejmě nevysloužila.

„Je tady obava, že by se zásah ukrajinské armády mohl opakovat, protože místní berou ty vzbouřence se samopaly, kteří tady vlastně vládnou, jako své lidi a vlastně jako své ochránce,“ poznamenal z Kramatorsku v rozhovoru pro Český rozhlas redaktor Lidových novin Luboš Palata.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění na Ukrajině mluvili redaktor LN Luboš Palata a publicista Bohdan Kopčák

Jinak město podle něj i přes přítomnost ozbrojenců a barikád žije relativně normálním životem – fungují obchody, restaurace i bankomaty a obyvatele lze vídat na ulicích i náměstích.

O řešení ukrajinské krize se dál jedná na diplomatickém poli. Podle Moskvy a Washingtonu by současný stav mohla zklidnit mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

I toto řešení však podle Palatových slov bude u lidí v Kramatorsku jen těžko hledat podporu.

„Místní lidé tady věří jenom Rusku. Evropa, NATO, Spojené státy jsou tady nepřátelé a i novináři západních zemí tady nejsou viděni úplně rádi. Někdy si musíme vyslechnout věci, které bychom slyšeli neradi, a ten pocit není vůbec dobrý,“ popsal Palata.

Kyjev vyslal do Oděsy zvláštní prapor národní gardy

Číst článek

Podle něj za to může masivní ruská propaganda, ale i útoky ukrajinské armády, při nichž umírali lidé. To jen podporuje separatistické nálady.

„Teď právě probíhá pohřeb jedné z obětí – jednadvacetileté zdravotní sestry, která zahynula při cestě do zaměstnání právě během těch bojů. A to jsou věci, které velmi poškozují vztah místního obyvatelstva k centrální vládě,“ uvedl Palata.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na situaci na Ukrajině nabídl komentátor ČRo Libor Dvořák

Aktuálně jsou boje hlášeny ze Slavjansku. Dopoledne se tam ozývala těžká střelba. Agenturní informace z odpoledne hovoří o 20 mrtvých na straně separatistů a čtyřech mezi ukrajinskými vojáky.

Kromě východu země bylo v posledních dnech z Ukrajiny hodně slyšet také o Oděse, kde se v pátek střetli stoupenci a odpůrci Kyjeva. Při střetech a požáru, který je doprovázel, tam zahynulo přes 40 lidí.

Kyjev dnes oznámil, že na policejní centrálu do Oděsy posílá zvláštní prapor národní gardy, který by měl pomoci s obnovením pořádku. Podle publicisty a bývalého spolupracovníka agentury TASR Bohdana Kopčáka to poukazuje na pochyby centrální vlády o tamní policii.

„Je to podle mě jenom ilustrace toho, že centrální ukrajinská vláda si není jistá tím, jestli policejní oddíly na východě a jihu Ukrajiny jsou jí plně podřízeny a jestli se na ně může spolehnout,“ uvedl Kopčák.

Boje o Slavjansk sílí, povstalci sestřelili další vrtulník | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Český rozhlas, kov, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme