K soudu půjde část kauzy Jany Nečasové, která se týká údajného zneužití Vojenského zpravodajství

Kauza bývalé šéfky kabinetu expremiéra Nečase Jany Nečasové, dříve Nagyové, se dostane k soudu. Olomoucké státní zastupitelství dokončilo obžalobu v části případu, která se týká údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Potvrdil to olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nagyová

Jana Nagyová | Zdroj: ČTK

„Vyšetřující státní zástupce v současné chvíli zpracovává usnesení, kterým vyloučí ze společného řízení tuto věc, která se týká Vojenského zpravodajství,“ uvádí Ištvan.

„Teprve poté bude možno přistoupit k podání obžaloby k věcně a místně příslušnému soudu,“ dodává státní zástupce.

Nečasová je hlavní obviněnou. Podle policie nechala nezákonně sledovat bývalou Nečasovu ženu Radku. V kauze jsou stíháni i bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a jejich podřízený Jan Pohůnek.

Ke kterému soudu konkrétně obžalobu podá, státní zastupitelství nesdělilo. Podle advokáta Tomáše Sokola, který v kauze zastupuje Ondreje Páleníka, měli kauzu od samého začátku řešit pražští soudci. Pokud ji dostane jiný soud, obhajoba prý obžalobu zpochybní.

Už dříve se obhájci ohradili proti tomu, že o vazbě pro obviněné rozhodoval Okresní soud v Ostravě.

„Ve věci byla podána ústavní stížnost proti rozhodování o vazbě s tvrzením, že soud, který rozhodoval, k tomu nebyl příslušný. Logicky tedy nadále zpochybňujeme příslušnost tohoto soudu, pokud by měl být zvolen jako soud procesní. Logicky vyčkáváme i toho, jak dopadne ústavní stížnost,“ říká Sokol.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme