V Hranicích u Aše začali s celkovou rekonstrukcí městské knihovny

Centrum Hranic u Aše dnes ovládl stavební ruch. Odborné firmy tam začaly rekonstruovat městskou knihovnu. Stavební práce budou náročné, trvat mají údajně celý rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celková rekonstrukce městské knihovny v Hranicích by měla stát 5 milionů korun

Celková rekonstrukce městské knihovny v Hranicích by měla stát 5 milionů korun | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Rekonstrukce hranické městské knihovny je zajímavá z několika úhlů pohledu. Jde o rekonstrukci jedné z nejmladších knihoven v kraji. Naplno začala fungovat vlastně až po roce 1969. A do budovy v areálu mateřské školy se přestěhovala až v 90. letech minulého století.

Radnice by rekonstrukci nemohla zahájit, pokud by se jí nepodařilo získat evropskou dotaci. A tak radnice za novou knihovnu zaplatí přibližně půl milionu korun. Celkové náklady dosáhnou téměř 5 milionů korun. 85 procent z této částky zaplatí regionální operační program.

Kvůli rekonstrukci se knihovna musela přestěhovat ze svých prostor do 2. patra hranické radnice. Právě tam se teď v podstatě nachází veškerý knižní fond.

Teď je třeba knížky vytřídit do regálů a nastartovat knihovnický systém. Proto je knihovna v současné době mimo provoz, a to po dobu přibližně jednoho až dvou měsíců.

I potom ale bude fungovat v omezeném režimu. A více než 200 místních čtenářů se bude muset obrnit trpělivostí. Po rekonstrukci chtějí totiž v Hranicích městskou knihovnu opět otevřít v květnu příštího roku.

Po rekonstrukci bude knihovna v Hranicích vypadat zcela jinak. Plocha zařízení se rozšíří, samozřejmostí mají být zvětšené prostory pro přednášky a kulturní akce. Dojde na modernizaci zázemí.

A vzhled celého areálu se má změnit k nepoznání. Dosavadní panelákovité krabice se promění v objekty se sedlovou střechou. A lépe tudíž zapadnou do okolní zástavby.


Zvětšit mapu

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme