Džeko a spol. se chystají na premiérový start na MS. Brazilci nás skvěle přijali, libují si

Lidé v Bosně a Hercegovině, kteří se vyrovnávají se spouští po nedávné rozsáhlé povodni, se mohou na chvíli zastavit a přijít na jiné myšlenky. Jejich fotbaloví reprezentanti nedělním utkáním s Argentinou vstoupí do mistrovství světa. Už samotná účast je historickým úspěchem a má v zemi velký ohlas. Bosna je navíc jediným nováčkem světového šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hvězda týmu Edin Džeko se stejně jako jeho spoluhráči připravuje na premiérový start na fotbalovém mistrovství světa

Hvězda týmu Edin Džeko se stejně jako jeho spoluhráči připravuje na premiérový start na fotbalovém mistrovství světa | Zdroj: Reuters

Bosenští fotbalisté bydlí hodinu jízdy od Sao Paula na zdravém mořském vzduchu přímo u pobřeží.

„Opravdu jsme si ani neuměli představit, jak budou Brazilci srdeční a pohostinní. Cítíme to tady na každém rohu. Skvěle nás přijali a starají se o nás, jsme rádi, že bydlíme zrovna tady v Guarujá,“ říká obránce Ognjen Vranješ před vchodem do malého decentního hotýlku ve stylu venkovské koloniální usedlosti.

Pod názvem Casa Grande, tedy Velký dům, je sice naskládaných pět hvězdiček, ale Brazilci, Angličané nebo Němci by se v tak skromném a přístupném prostředí ubytovali těžko. Guarujá je na brazilské poměry malé dovolenkové letovisko, takže ani na místní stadion, kde trénují, to Bosňané nemají daleko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za týmem Bosny a Hercegoviny se vydal reportér ČRo Jan Kaliba

Manažer areálu místního klubu, který hraje nižší brazilské soutěže, ale má upravený malý stadion s tribunkou osázenou sedačkami, se jmenuje Edson a už skoro čtvrt století učí v místní škole a provází přitom zázemím, které Bosňané využívají.

Uklízečky zrovna gruntují ve sprchách, jsou tu tři masážní stoly, prostorná šatna a tunel, kterým se vchází na trávník, je teď zároveň takovou malou obrazovou galerií, kde visí portréty všech bosenských reprezentantů. Edin Džeko a jeho spoluhráči tak míjejí sami sebe při každé cestě na poslední tréninky před historicky prvním zápasem Bosny na mistrovství světa.

Proti Argentině nemají Bosňané co ztratit

„Myslím, že je jasné, kdo bude v neděli na Maracaná favoritem. Je dobře, že hrajeme hned první zápas proti Argentině, protože se automaticky počítá s naší porážkou, takže nemůžeme ztratit, jenom vyhrát,“ těší se z pozice outsidera Ognjen Vranješ.

Reprezentanti Bosny a Hercegoviny svůj úvodní zápas na světovém šampionátu odehrají v noci z neděle na pondělí, a pokud se jim uspět nepodaří, budou mít ve skupině F ještě šanci na reparát proti Íránu a Nigérii.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme