Legendární Pelé složil pro fotbalové MS píseň, zatím si ji ale nechává pro sebe

Brazilci planou obří vášní nejen k fotbalu, ale také k hudbě. Dokazují to v posledních měsících víc než dost. Pro mistrovství světa ve fotbale vzniklo několik písní. Kromě těch, které FIFA vydává za oficiální songy, také jiné a všechny jsou laděné fotbalově, některé i kriticky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fandové mají nejrůznější možnosti vybavit se reklamními předměty pro mistrovství

Fandové mají nejrůznější možnosti vybavit se reklamními předměty pro mistrovství | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Oficiální písně nikdy nestačí. Někdy ani příliš nezaujmou. Letos vzbudil asi největší rozruch legendární fotbalista Pelé. S tím, jak se blížilo mistrovství a Brazilci nepolevovali v protestech a moc se netěšili, rozhodl se složit a nazpívat vlastní song. Problém je, že ho nikdo neslyšel. Jen novinářům z listu Folha de Sao Paulo kousek zazpíval.

Trojnásobný šampion v písni vyzývá fanoušky, aby na jeho nástupce v žluto-zelených dresech nepískali a fandili. Jenže zatím to vypadá, že píseň si nakonec Pelé nechá pro sebe. Jediné, co by ho snad mohlo přesvědčit je, kdyby Brazílie doma mistrovství vyhrála.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do písní k fotbalovému mistrovství světa se v Brazílii zaposlouchal zpravodaj David Koubek

A tak nejspíš nejoriginálnější song celého turnaje dobrovolně ustoupil záplavě těch komerčních, doslova a do písmene reklamních. Na nich je vidět, že sponzoři jsou štědří, koneckonců platí hudebníkům, aby zaujali. A nejen hudebníkům.

Tak třeba na jednu melodii na hřišti zpívají dokonce přímo reprezentanti David Luiz, Hulk a Bernard, a tancují v typickém brazilském rytmu. Jenže pak přijde místo refrénu slogan – reklamní sdělení.

Svá, zcela jiná sdělení mají i kritické songy, které se mezi lidmi šíří daleko snadněji. Na mušku si berou školství, zdravotnictví nebo dopravu a jeden z nich dokonce i prezidentku. Ale nejoriginálnější je písničkář Edu Krieger.

„Nezlob se Neymare, fotbal mě letos nebere.“ Písničkář, sám velký fotbalový fanda, kritizuje způsob, jakým země šampionát pořádá, ale nakonec přiznává, že země se stejně vždy obrátí ke svým fotbalistům čelem, a fanda vždycky bude mít poslední slovo. Tak, jako ho má i teď, po prvním vyhraném zápase.

Hymnu zpívali všichni Brazilci. I když je složitá a nesmírně rychlá | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme