Atleti po špatné předávce sestoupili ze superligy, rozhodčí uznali svou chybu

Čeští atleti sestoupili ze superligy. Na mistrovství Evropy družstev v německém Braunschweigu skončili jedenáctí a účast v příštím roce elitní soutěže si zajistilo nejlepších devět týmů. Mezi nimi se i po doběhu posledních štafet drželi i Češi, ale závěr šampionátu ovlivnily diskvalifikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák | Zdroj: ČTK

Zatímco se němečtí fanoušci radovali z titulu evropských šampionů, v zákulisí začalo pro české atlety nevídané drama.

Štafetu čtvrtkařů totiž rozhodčí diskvalifikovali kvůli tomu, že finišující Jan Tesař nestál v předávkovém území.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskvalifikaci zdůvodnil šéftrenér českého týmu Tomáš Dvořák

„Bylo to tak, nicméně vrchní rozhodčí uznala, že chyba byla na jejich straně,“ říkal hodinu po doběhu šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák.

V tu chvíli se do výsledkových listin vrátilo kvarteto Šorm, Němeček, Desenský a Tesař a dostalo svůj tým zpět na nesestupové deváté místo, o půl bodu před Švédsko. A bývalý světový rekordman v desetiboji pro to měl logické vysvětlení.

„Honza Tesař měl stát na čtvrté pozici podle toho, jak to před předávkou vypadalo na dvoustovce. Nutili ho, aby se zařadil za Turka. S vědomím, že vidí Michala Desenského běžet před Turkem, tak si před něj chtěl stoupnout, jenže ho zase vrátili zpátky a pak už si nevšiml, že stojí za modrou čárou,“ popisoval Dvořák zmatky, které způsobili rozhodčí.

Jakub Holuša zaběhl na ME družstev na ‚trojce‘ osobní rekord a skončil druhý

Číst článek

Švédové pak po návratu českých atletů na deváté místo podali protest. A ten jury uznala, protože k porušení pravidel opravdu došlo, i když rozhodčí posílali Tesaře na jiné pořadové místo.

A aby toho nebylo málo, po diskvalifikaci Italů se před tým Dvořáka dostali i Nizozemci. Ty ale nakonec stejně jako jedenácté Čechy a dvanácté Turky čeká v příštím roce první liga.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme