Nemocnice v Ústeckém kraji využívají pro neslyšící tlumočníka přes internet

Neslyšící pacienti můžou v pěti nemocnicích Krajské zdravotní pro domluvu s lékaři a sestrami využít on-line služby tlumočníka do znakového jazyka. Novou službu umožnila zdravotníkům v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, v Děčíně a v Chomutově "Agentura pro neslyšící".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Trávníček z Agentury pro neslyšící ukazuje spojení s tlumočnicí do znakového jazyka

David Trávníček z Agentury pro neslyšící ukazuje spojení s tlumočnicí do znakového jazyka | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Lékař se může na něco zeptat, já to ukážu na kameru. Neslyšící odpoví ve znakovém jazyce a já to lékaři řeknu česky,“ vysvětlila tlumočnice do znakového jazyka, kterou prostřednictvím darovaného tabletu zavolal David Trávníček z Agentury pro neslyšící.

Zdravotníkům také ukázal, jak ho použít. „Ideální rozestavění je tak, že sestra nebo doktor tak, že pacient vidí jak mluvícího doktora nebo sestru, tak zároveň displej tabletu,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové službě pro neslyšící v ústeckých krajských nemocnicích natáčela reportérka Gabriela Hauptvogelová

Doktor nebo sestra tak slyší z reproduktoru tabletu, co říká tlumočnice, a neslyšící vidí na displeji to, co znakuje.

Služba se neváže ale jen na jeden konkrétní tablet. Můžou se spojit na jakémkoli zařízení, které má webkameru a mikrofon připojit přes skype.

Květa Bereznaninová je staniční sestrou na chirurgii v nemocnici v Teplicích. Tablet bude na jejím oddělení.

„Na chirurgické ambulanci je největší počet pacientů, kteří se akutně přijímají a vyšetřují,“ vysvětlila sestra.

I ona, přestože je v teplické nemocnici teprve krátce, už komunikovat s neslyšícím potřebovala. „Dorozumívali jsme se hlavně písemně, což bylo velice zdlouhavé,“ vzpomíná.

Jak funguje on-line tlumočení do znakového jazyka předvedl staniční sestře teplické chirurgie Květě Bereznaninové David Trávníček z Agentury pro neslyšící | Foto: Gabriela Hauptvogelová

To, že někdo neslyší, není samozřejmě na první pohled vidět.

„Pokud je úplně neslyšící, tak na sebe upozorní už jen použitím znakové řeči a někdy to přinášejí na lístečku napsané, nebo je s ním doprovod, který nám to překládá nebo oznámí,“ doplňuje.

Hluchých pacientů do nemocnic hodně nechodí. Například v Liberci tlumočníka do znakového jazyka využili od prosince jen třikrát.

Tato služba ale urychlí domluvu a předejde různým nedorozuměním. Ani dopisování není spásné, neslyšící totiž často textu nerozumí, je to pro ně jako cizí řeč.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme