Radní v Havířově schválili odkoupení ubytovny Merkur, cena je 43 milionů

Havířovští radní schválili odkoupení areálu hotelového domu Merkur. Město chce získat zchátralou ubytovnu se všemi budovami i pozemky. Jejich vlastníkovi, společnosti RPG, by měla zaplatit necelých 43 milionů korun. Plány radnice teď může zastavit jen havířovské zastupitelstvo. Obyvatelé ale doufají, že město ukončí dlouholeté problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna | Foto: Filip Jandourek

„Kéž už by s tím někdo něco udělal. Teď je to katastrofa. Je to vyloženě vybydlené, hnusné, a je to škoda,“ říkají.

Kdysi slavný hotelový dům Merkur je dnes pro řadu starousedlíků spíš místem hrůzy. Vedle zchátralých budov jim vadí hlavně nepřizpůsobiví lidé, kteří žijí uvnitř.

Například pan František postupně ztrácí jednoho souseda za druhým. „Tady jsou lidi, kteří jsou rádi, že se mají kam odstěhovat. Bojí se chodit ven,“ upozorňuje. Obává se však, že ať už Merkur vlastní, kdo chce, nic se nezmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co bude dál s hotelovým domem Merkur v Havířově, zjišťoval Stanislav Janalík

Éru vyloučené lokality i problematické ubytovny chce ale radnice v městské části Podlesí definitivně ukončit.

„Dovedeme si představit, jak by ta lokalita měla vypadat, jak přistoupit k dotyčným nemovitostem komplexu Merkuru ve prospěch občanů.“

„Jsou tam podnikatelské aktivity, to lze zachovat, další objekty lze využít třeba na bydlení pro seniory, přebudování na sociální byty. V kladném případě budeme dělat všechno pro to, abychom nastolili pořádek a klid v dané lokalitě,“ potvrzuje havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk z ČSSD.

Ze začátku přitom městu vadila cena rozsáhlého komplexu. Společnost RPG chtěla za celý areál původně 80 milionů korun. Teď ho nabízí zhruba za polovinu. Za jakých podmínek ho městu prodá, ale stále tají.

„Detaily nechceme komentovat. V případě, že by se město rozhodlo tento odkup neuskutečnit, pak obnovíme jednání s dalšími zájemci, ale v tuto chvíli čekáme na jeho rozhodnutí,“ vysvětluje mluvčí společnosti RPG Petr Handl.

O odkoupení celého komplexu budou havířovští zastupitelé hlasovat 23. června.

Simona Bartošová, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme