Investice do umění láká stále víc lidí. Loni utratili v aukčních síních skoro miliardu korun

Zájem o investice do umění každým rokem roste. Jen za první pololetí letošního roku zaplatili kupci za desítku nejdražších děl skoro osmdesát pět milionů korun. Loňský rok byl v českých aukčních síních rekordní, sběratelé tam utratili téměř 950 milionů korun, což je o sedm procent víc než rok předtím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obrazy galerie umění

obrazy galerie umění | Foto: Eva Odstrčilová

Letos už lidé nevydali ze svých peněženek takový obnos. Jen za první pololetí je ta částka zhruba o 100 milionů nižší než za stejné období loni, tedy okolo 400 milionů korun.

Podle šéfredaktora časopisu o umění Art and Antiques Jana Skřivánka to ale neznamená, že umění jde stranou.

„Na trhu s uměním jde vždycky o konkrétní, jedinečná díla. Čili to, že se v jednom roce prodá nebo utratí menší suma, vlastně nemusí znamenat nic jiného, než že se neobjevila tak špičková a tak drahá díla jako v předchozím roce,“ uvádí Skřivánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký zájem mají lidé o koupi umění, shrnula redaktorka Zuzana Švejdová

Cenu díla zvyšuje především všeobecná známost a atraktivita, to znamená slavný autor nebo dílo ze slavného období.

Čím má umělecké dílo bohatší historii a vystavují ho například v galeriích, tím je dražší. Díla úspěšných a zavedených autorů se dají sehnat například za sto padesát tisíc korun, díla mladších autorů jsou k mání i za polovinu.

Zatímco ve světě je nejžádanější poválečné a současné umění, v Česku se investoři zaměřují hlavně na klasickou modernu.

Českému umění se navíc daří i na zahraničních aukcích. Prodávají se tam například díla Josefa Čapka, Václava Brožíka nebo Emila Filly. Cenový rekord za dílo českého umění drží obraz Františka Kupky s názvem Studie na červeném pozadí, který v zahraničí prodali za víc než 60 milionů korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme