Premiér Sobotka jede do Bruselu zkonzultovat eurokomisaře přímo se šéfem EK Junckerem

Ani dvouhodinová večerní koaliční rada nepřinesla jméno nového českého eurokomisaře. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD tak odletěl do Bruselu na summit lídrů zemí Evropské unie, kde se bude řešit i rozdělení nejdůležitějších postů v příští Evropské komisi. Sobotka chce navíc s jejím šéfem Jeanem-Claudem Junckerem konzultovat situaci v Česku, a tak se v jednáních posunout dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka na návštěvě u prezidenta Miloše Zemana

Bohuslav Sobotka na návštěvě u prezidenta Miloše Zemana | Foto: Filip Jandourek

Kandidát sociální demokracie, bývalý ministr financí Pavel Mertlík, kandidátka hnutí ANO, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, a nominant lidovců Petr Blížkovský. To jsou tři jména, o kterých bude se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem mluvit ve 13 hodin odpoledne premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Patovou situaci kolem volby eurokomisaře shrnuje Lenka Jansová

„Shody na jednom konkrétním jméně dosaženo nebylo a já jsem požádal koaliční partnery o to, aby ta jednání byla teď přerušena, abych mohl provést konzultaci s panem Junckerem v Bruselu,“ říká Bohuslav Sobotka a vysvětluje, proč chce kandidáty v Bruselu konzultovat:

„Teď je důležité, abychom identifikovali pozici, potenciál jednotlivých kandidátů, a jeví se mi po té diskusi v koaliční radě konzultace s panem Junkerem jako naprosto nezbytná. Bez této konzultace nechci definitivně uzavřít rozhodnutí o jménu za Českou republiku prostě proto, že by to byl účet bez hostinského.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O výběru českého eurokomisaře mluvil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Předseda vlády upozorňuje, že by nerad zúžil manévrovací prostor České republiky dříve, než s Junckerem probere, jak vypadá aktuální situace.

„Pokud jde o ambice jednotlivých států, pokud jde o kompetence v Evropské komisi, o systém, jakým se ty kompetence budou rozdělovat, a o to, jaké reálné šance má Česká republika. Já bych s ním rád prodiskutoval to, jaké mají jednotlivé kandidáti možnosti z hlediska svých zkušeností, své kompetence, odborných znalostí, pokud jde o budoucí působení v Evropské komisi,“ přibližuje Sobotka.

Vládní strany se shodly na tom, že se nebudou při výběru eurokomisaře vzájemně přehlasovávat. Hnutí ANO ale trvá na své kandidátce Věře Jourové stejně jako ČSSD na Pavlu Mertlíkovi.

Čeští eurokomisaři | Foto: Český rozhlas

„Ty trumfy by měly být logicky u nás, protože jsme vyhráli volby. Paní Jourová je žena-kandidátka, je kvalifikovaná, myslím si, že nám tam nebude dělat ostudu. Pan Mertlík je určitě asi dobrý profesor, ale myslím si, že na tu funkci se nehodí,“ řekl šéf ANO Andrej Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

K aktuální situaci se vyjádřila i europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová a europoslanec za Stranu svobodných občanů Petr Mach

Na koaliční radě padlo několik nových jmen, žádné z nich ale nezískalo podporu alespoň dvou stran.

Třeba lidovci to prý zkusili se jménem bývalého ministra životního prostředí Ladislava Mika. Jejich šéf Pavel Bělobrádek to ale pak popřel.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška by měla koalice vybrat takového kandidáta, který by kvalitně reprezentoval Českou republiku.

„Zájmem této koalice je, aby vybraný kandidát především byl kvalitní a dobře reprezentoval Českou republiku – to jsou základní kriteria. Aby obstál – to je prostě základ a úměrně tomu se bude odvíjet naše rozhodování,“ říká Jan Bartošek.

Evropští lídři vyberou nového šéfa evropské diplomacie. Neměl by být proruský, zní z východu

Číst článek

Oficiálního kandidáta na eurokomisaře má zatím jen 10 zemí EU. Řada dalších už ale ví, koho nominuje, ale s posledním slovem vyčkává na to, jaký dostane slib ohledně portfolia v Komisi. To se týká Francie, Nizozemska nebo Polska.

Kvůli tomu, že Česko ohledně svého kandidáta nemá vůbec jasno, nemůže podle diplomatů příliš vyjednávat ani o portfoliu, ani o tom, kolik Čechů obsadí například místa v kabinetech jiných eurokomisařů.

Podle odborníků tak může fakt, že se Česko ještě na eurokomisaři nedohodlo, oslabit jeho pozici v unii. Koaliční rada se k tématu vrátí v pondělí před zasedáním vlády.

Lenka Jansová, Ondřej Houska, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme