Vzpomínky i historická fakta přinese nová biografie Václava Havla

Ve dvanácti jazycích současně vyjde biografie Václava Havla. Portrét bývalého českého prezidenta a dramatika má několik stovek stran. Autor Michael Žantovský na něm pracoval dva a půl roku. Knihu napsal původně v angličtině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dramatik Václav Havel

Dramatik Václav Havel | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Velvyslanec ve Velké Británii, Havlův přítel a spolupracovník Michael Žantovský začal na knize pracovat krátce po Havlově smrti koncem roku 2011.

„Nejsou to jen moje vzpomínky, ale i snaha o obecný životopis, který zabírá všechny oblasti Havlova života a činnosti, tedy i období, kdy jsme se neznali,“ popisuje knihu Žantovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rozhovoru se Zuzanou Vlčkovou Michael Žantovský říká, že vůbec nejsilnějším impulsem pro napsání knihy nazvané "Havel" byl pocit dluhu vůči výjimečné osobnosti.

Původně chtěl jeho osobnost lépe představit v zahraničí, a proto začal psát v angličtině. Pomohlo mu to, aby byl objektivnější.

„Měl jsem vnitřní problém, kterým byl pocit přílišné blízkosti k tomu materiálu. Bál jsem se, že se zapletu do všech možných domácích žabomyších půtek a válek, které dneska už nikoho nezajímají,“ vysvětluje autor.

Kniha s názvem Havel vyjde na konci října. České vydání oproti anglickému originálu Žantovský ještě rozšířil.

Zuzana Vlčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme