Jak dlouho přežije koronavirus? Den na kartonu a až tři dny na plastu, uvádí nová studie

Koronavirus přežije na různých materiálech kratší dobu, než se dříve uvádělo. Podle nejnovějšího výzkumu amerického Národního ústavu zdraví a Princetonské univerzity, na kterou upozornil server Forbes, nejdéle koronavirus vydrží na plastu a nerezové oceli, a to dva až tři dny. Starší informace ale uváděly, že virus přežije déle než týden.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nemoc COVID-19 pod elektronovým mikroskopem na snímku z 13. února 2020 v r	NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML) v USA.

Koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nemoc COVID-19 pod elektronovým mikroskopem na snímku z 13. února 2020 v r NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML) v USA. | Foto: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH | Zdroj: Wikimedia Commons (Public domain)

„Zjistili jsme, že životaschopný virus lze detekovat v aerosolech až tři hodiny po aerosolizaci, až čtyři hodiny na mědi, až 24 hodin na kartonu a dva až tři dny na plastu a nerezové oceli,“ uvádí podle Forbesu studie.

Silný propad evropských akcií pokračuje, nejvíce ztrácejí banky a letecké společnosti

Číst článek

Nový koronavirus, který způsobuje nemoc COVID-19, tak vydrží na kartonu asi třikrát déle než jeho předchůdce SARS. Při jeho epidemii v letech 2002 a 2003 vědci zjistili, že na lepence přežije jen asi osm hodin.

Vědci ale v případě kartonu doporučují interpretovat výsledky současného testování opatrně, protože nebyly tak průkazné jako u jiných povrchů. Studie zatím také nebyla recenzována a potvrzena, přesto se ji vědci rozhodli publikovat už nyní kvůli světové panice ohledně pandemie koronaviru.

New York z obavy z viru zavírá školy, restaurace i další podniky

Číst článek

Přestože koronavirus na některých površích vydržel dlouho, podle studie se jeho koncentrace značně snížila. Vědci proto odhadují, že doba rozpadu poloviny množství koronaviru – takzvaný poločas – se pohybuje kolem třinácti hodin na oceli a šestnácti hodin na plastu.

Vzhledem k tomu, že experiment probíhal na stabilním povrchu, který byl udržován při pokojové teplotě a mírné vlhkosti, bude skutečná doba přežití koronaviru jiná, upozorňuje Forbes. Třeba běžný balík při přepravě prochází mnohem tvrdšími podmínkami.

Výsledky koronaviru tak potvrzují dříve uváděná doporučení. Je potřeba dodržovat základní hygienické návyky a hodně si mýt ruce hlavně po kontaktu s plastem a nerezovou ocelí.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme