Ministerstvo povolilo použití Remdesiviru, nemocnice ho žádá pro pacienta v kritickém stavu

  • Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku na COVID-19 Remdesivir americké firmy Gilead. Vyplývá to z dokumentu, který vyvěsilo na webu. Pro pacienta v kritickém stavu ho žádá Všeobecná fakultní nemocnice.
  • Česko má k úterním 18.00 celkem 434 případů nákazy novým koronavirem. Od pondělního večera tak přibylo 90 případů. Nejvíce nakažených je stále v Praze.
  • Výroba v automobilce Škoda Auto se zastaví tuto středu ve 22.00, obnovena bude v neděli 5. dubna ve 22.00, řekl odborový předák Jaroslav Povšík. Automobilka se zatím oficiálně nevyjádřila.
  • Vláda nařízením zakázala vývoz léčiv dovezených do Česka. Opatření má zajistit, aby léky zůstaly k dispozici občanům republiky.
  • V noci z úterý na středu přistál na letišti Praha-Kbely vojenský speciál se 150 000 rychlotesty na koronavirus.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 3:13 18. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technik testuje vzorky na koronavirus

Státní ústav pro kontrolu léčiv dá kladné stanovisko léku Remdesivir. | Foto: cnsphoto | Zdroj: Reuters

O  experimentální lék na COVID-19 Remdesivir může americkou firmu Gilead Česko požádat poté, co popíše stav pacienta. Ta poté posoudí, jestli ho zařadí do programu a lék mu poskytne. Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by pro lék Česko poslalo armádní speciál.

V dokumentu je uvedeno, že „lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci".

Měli jsme deset tisíc ochranných brýlí a stejný počet respirátorů. Roušky nebyly, říká šéf hmotných rezerv

Číst článek

V Česku jsou v současné době tři pacienti v kritickém stavu. Jeden muž je hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Stav pacienta zůstává nezměněný. Je stále na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Praha, je ve vážném stavu, připojený na mimotělní membránovou oxygenaci (ECMO), ale stabilizovaný,“ řekla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Klinické testy léku Remdesevir začaly ve Spojených státech před několika dny. Lékaři chtějí zapojit zhruba 400 lidí v 50 zemích. Polovině podají lék Remdesivir, polovině pak placebo, neboli látku bez účinku upravenou do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by měla společnost Gilead znát na konci března.

Text pokračuje pod online reportáží:

Tři vyléčení

První tři lidé se z nemoci zcela vyléčili, naopak jiní tři pacienti nakažení koronavirem jsou ve velmi vážném až kritickém stavu, informovalo v úterý ráno ministerstvo zdravotnictví.

„To jsou dva řidiči a jedna paní na Bulovce. Všichni jsou na jednotce intenzivní péče, pod ventilací. Bohužel stav jednoho z pacientů je vážný, ti dva další jsou údajně stabilizovaní,“ řekl odpoledne premiér Andrej Babiš z ANO k nejtěžším případům.

Opatření proti takzvaným reexportům, které navrhlo ministerstvo zdravotnictví, má pak podle předsedy vlády zajistit, aby léky zůstaly k dispozici českým občanům.

Česko v žebříčku připravenosti na pandemie dopadlo hůř než Turecko. ‚Stát selhal,‘ říká Kubek

Číst článek

„Nařízení zakazuje dodání všech registrovaných léčebných přípravků určených pro trh na území České republiky do členských států EU a vývoz těchto léčebných přípravků do jiných zemí než zemí Evropské unie,“ uvedl Babiš. Dodal, že jde o reexporty, kdy někdo do Česka doveze léky a následně by je vyvezl. „Jde o to, aby léky zůstaly k dispozici občanům,“ podotkl premiér.

Premiér také řekl, že ošetřovné 60 procent ze základu má náležet rodičům školáků do deseti let po dobu trvání epidemie. K živnostníkům bude podle něj směřovat pomoc jinak. 

Podle Babiše bude epidemie Českou republiku stát mnoho miliard až desítek miliard korun. Bude proto potřeba změna rozpočtu, řekl na tiskové konferenci. Rozpočet na letošní rok počítá zatím se schodkem 40 miliard korun. Předseda vlády zároveň řekl, že by se mohly omezit například investice do armády, třeba nákup pásových bojových vozidel pěchoty.

Ředitelka na dovolené

„Bylo nám řečeno, že v případě potřeby a vyhodnocení stavu pacienta, ke kterému dojde v USA, bychom dostali dodávku léku pro jeho léčení,“ uvedl k léku Remdesivir dále náměstek Prymula.

Šéfka lékového ústavu se navzdory koronaviru vydala na Kubu. Návrat jí může ztížit omezení letů

Číst článek

Na onemocnění COVID-19 způsobené novým typem koronaviru zatím neexistuje žádný schválený lék ani vakcína. Lékaři pacientům podávají léky na tlumení příznaků nemoci.

Server Aktuálně.cz upozornil, že ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv, které má posvěcení léku Remdesivir na starosti, odletěla v pátek na dovolenou na Kubu. V ten den také vláda zakázala Čechům s platností od neděle překračovat hranice. Ředitelka Irena Storová by na dovolené měla být dva týdny.

„Mohu potvrdit, že paní ředitelka je na dlouhodobě plánované dovolené. Podle zákona o státní službě je řízením Státního ústavu pro kontrolu léčiv vždy v době nepřítomnosti paní ředitelky pověřena ředitelka Odboru Kancelář ředitele Marcela Škrabalová,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Peterová.

hag, gak, anj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme