Čínské rodiny mohou nově mít až tři děti. Vláda změnou reaguje na výrazný pokles porodnosti

Politbyro ústředního výboru čínské komunistické strany v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem schválil změnu ve striktním zákoně, který dosud umožnil rodinám mít maximálně dva potomky. S odkazem na čínskou agenturu Sin-chua o tom informuje server BBC News. Tamní vláda párům nově povolí mít až tři děti, čímž reaguje na dlouhodobý pokles porodnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Když vlak vjížděl do stanice, s dcerou jsme byly nadšené,“ uvádí 36letá žena, která kvůli uzavírce města deset týdnů neviděla svého manžela

Peking byl již v roce 2016 nucen odstoupit od tzv. politiky jednoho dítěte, pokles porodnosti tím však nezastavil | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Jak odhalila poslední data, čínská populace zaznamenala za posledních deset let jeden z nejpomalejších růstů v moderní historii. Za poslední rok se v Čině narodilo 12 milionů dětí, o 6 milionů méně než v roce 2016 a nejméně od 60. let minulého století.

Hongkong potvrdil změnu volebního zákona. Komise pustí dál jen ‚patrioty‘, voliči vyberou méně zástupců

Číst článek

Peking byl již v roce 2016 nucen odstoupit od tzv. politiky jednoho dítěte, která byla oficiálně v platnosti od roku 1979. Tato změna ale pokles porodnosti ovlivňující negativně i vývoj ekonomiky zastavit nedokázala, poukazuje BBC News. Čínská vláda se tak znovu ocitla pod tlakem, aby párům umožnila vychovat více potomků a nepříznivý vývoj zvrátila – kromě porodnosti totiž zemi trápí i stárnoucí populace.

Rodinám, které by normu porušily, hrozila dosud například ztráta zaměstnání, pokuta či nucené potraty.

Ne všichni však změnu vítají – zvláště lidé z mladší generace žijící ve velkých městech na sociálních sítích píšou, že děti nechtějí vůbec nebo mají občas problém postarat se sami o sebe, natož o dítě. Změna tak může prohloubit mezery mezi městy a venkovem, kde jsou ženy k porodům a výchově dětí otevřenější, dodává BBC News.

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme