Děti od pěti do jedenácti let se budou moci nechat očkovat již 13. prosince. Vakcíny dorazí o týden dřív

Vakcíny proti koronaviru pro děti od pěti do jedenácti let dorazí do Česka v týdnu od 13. prosince. Oproti původnímu termínu je to o týden dříve. Na twitteru o tom v úterý v podvečer informoval tým Chytré karantény. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připravování vakcíny Pfizer

Připravování vakcíny Pfizer | Foto: Lucy Nicholson | Zdroj: Reuters

„Vakcíny pro děti od pěti do jedenácti let by měly tady být o týden dřív, než jsme plánovali. To znamená hned 13. už budou vakcíny, 12. by měla začít registrace,“ uvedl pro Radiožurnál Köppl. V Česku bude podle něj dostatek vakcín pro děti, je jich objednáno na 300 tisíc.

OČKOVÁNÍ. Máme dobrou zprávu. Podařilo se nám domluvit, že vakcíny pro děti od 5 do 11 let přijdou o týden dříve, než byl původní termín. To znamená již v týdnu od 13. prosince.

18:01 – 30. 11. 2021

34 547

Dosud bylo možné podávat vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech dětem od 12 let. Snížení věkové hranice o sedm roků umožnilo rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) před týdnem.

Díky schválení vakcíny pro děti ve věku od pěti let bude potenciální maximální proočkovanost české populace až 90,9 procenta.

Kdo bude očkovat?

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Köppla by měla stačit kapacita očkovacích míst. S tím nesouhlasí předseda rady asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil očkování dětí od 5 do 11 let vakcínou Pfizer

Číst článek

V úterý řekl, že kraje by uvítaly, pokud by děti očkování proti koronaviru absolvovaly u svých lékařů. Snížilo by to případný nápor na velkokapacitní vakcinační centra. „Navíc právě praktičtí lékaři mají s očkováním dětí zkušenost a dobře znají i zdravotní stav svých pacientů,“ uvedl Kuba.

Povinné očkování

Kvůli zhoršování epidemie zesilují úvahy o zavedení povinného očkování proti covidu-19 od března příštího roku. Ministr zdravotnictví to navrhne pro zdravotníky, sociální pracovníky, hasiče, policisty, vojáky, celníky nebo vězeňskou službu a pro lidi nad 60 let. Je ale otázkou, jak se k tomuto kroku postaví nastupující vláda.

Jednotlivé státy vakcínu proti covidu samostatně neposuzují, určující je doporučení EMA, kde mají všechny země své zástupce. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na webu informoval, že dávka podávaná dětem bude asi třetinová.

‚Když vakcínu schválili, radovala jsem se.‘ Ve Spojených státech očkují děti starší pěti let

Číst článek

Přínosy jsou podle výboru EMA zejména u dětí, které mají doprovodná onemocnění vedoucí k případnému vážnému průběhu nemoci covid-19.

„Nejčastější nežádoucí účinky u dětí ve věku pět až 11 let jsou podobné jako u dospívajících a dospělých ve věku 12 a více let. Patří mezi ně bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, zarudnutí a otok v místě vpichu, bolest svalů a zimnice. Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování,“ uvedl SÚKL.

Vakcínou Pfizer/BioNTech jsou nyní v zemích Evropské unie prozatím očkováni lidé od 12 let. U mladších dětí od pěti let už použití této očkovací látky dříve schválily Spojené státy nebo Kanada.

dre, aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme