PRŮZKUM: 87 procent Čechů označilo ruskou invazi za ‚neobhajitelný akt agrese‘

Vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu považuje drtivá většina Čechů za neobhajitelný akt agrese. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Více než dvě třetiny dotázaných navíc podporují přijetí uprchlíků, kteří budou utíkat před válečným konfliktem.

Tento článek je více než rok starý.

Exkluzivně PRAHA (Aktualizováno: 18:42 24. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

img_7679_220224-175542_kth.JPG

Průzkum Median pro Český rozhlas: Vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu považuje drtivá většina Čechů za neobhajitelný akt agrese | Foto: Tomáš Vojkovský

Co mě na tom překvapilo je, že 80 až 90 procent lidí má u většiny otázek stejný názor,“ popisuje pro Radiožurnál ředitel společnosti Median Přemysl Čech. To se podle něj běžně neděje.

Česká veřejnost považuje vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu za neobhajitelný akt agrese | Foto: MEDIAN | Zdroj: Český rozhlas

Češi se taky podle výzkumu obávají negativních dopadů ozbrojeného konfliktu na jejich život. „Osmaosmdesát procent respondentů se obává, že ukrajinský konflikt negativně ovlivní jejich život, zdůrazňuje Čech. Nejvíc se lidé v Česku podle něj bojí zdražení, ale obavy mají i z dlouhotrvajícího válečného střetu s oběťmi na životech.

Největší obavy vyvolává zdražení života | Foto: MEDIAN | Zdroj: Český rozhlas

Z průzkumu také vyplývá, že si Češi nepřejí silové řešení konfliktu (proti 66 procent respondentů), a naopak podporují diplomatická jednání (88 procent) a cílený ekonomický tlak (80 procent).

Podle 88 procent obyvatel mají EU a NATO diplomaticky jednat | Foto: MEDIAN | Zdroj: Český rozhlas

Dvě třetiny Čechů nemají podle průzkumu problém přijmout všechny lidi prchající před válečným konfliktem. Proti tomu 25 procent s přijímáním uprchlíků nesouhlasí.

Více než dvě třetiny dotázaných Čechů podporují přijetí všech lidí, kteří budou prchat před válečným konfliktem z Ukrajiny | Foto: MEDIAN | Zdroj: Český rozhlas

Průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas, který proběhl ve čtvrtek odpoledne, se zúčastnilo 1091 respondentů starších 18 let.

mav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme