Majitele Chelsea Abramoviče dostihly v reakci na válku sankce britské vlády. Klub teď prodat nemůže

Jedním ze sedmi potrestaných oligarchů je od čtvrtka i majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič. Důvod? Úzký vztah s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Sankce uvalené vládou Spojeného království obsahují zmrazení majetku či omezení cestování. Prodej klubu, o kterém rozhodl ruský miliardář na začátku března, je tak pozastaven. Chelsea může na základě speciální licence dál hrát zápasy, ale bez obchodování s hráči a s méně fanoušky na stadionu.

Londýn (Aktualizováno: 12:12 10. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitel Chelsea Roman Abramovič

Majitel Chelsea Roman Abramovič | Foto: Suzanne Plunkett | Zdroj: Reuters

„Sankce jsou nejnovějším krokem k podpoře ukrajinských obyvatel. K lidem, kteří podporují ty, co zabíjejí civilisty, budeme nekompromisní,“ narážel premiér Johnson na silné vazby Abramoviče na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Abramovič je připraven opustit Chelsea, penězi z prodeje klubu chce podpořit oběti války na Ukrajině

Číst článek

Kromě majitele Chelsea postihly sankce i další miliardáře Igora Sechina nebo Olega Deripasku. 

Podle britské vlády je Abramovič, jehož majetek se odhaduje na 9,4 miliard liber, jedním z mála oligarchů z devadesátých let, který zůstal s Putinem propojen.

„Nesmí tu být žádné bezpečné přístavy pro ty, co podporují invazi,“ upozornil Johnson.

Jak to ovlivní fotbalovou Chelsea?

Anglický klub hrát zápasy může, a to na základě speciální licence. „Utkání se odehrají a zaměstnanci dostanou výplaty,“ upřesnila na twitteru Státní tajemnice ministerstva kultury Nadine Dorriesová.

Ovšem s méně fanoušky. Blues totiž nesmí prodávat další vstupenky, na Stamford Bridge se tak ukážou pouze aktuální držitelé sezonních tiketů a ti, kteří si lístek zajistili před čtvrtečními sankcemi.

Zakázán je i prodej suvenýrů na webu i ve fanshopu na Stamford Bridge. Minimálně dočasně opustil anglický klub i sponzor, jehož logo nosili fotbalisté na dresech.

Chelsea nebude v nejbližší době ani obchodovat s hráči. Opatření platí do 31. května, pokud nebudou prodloužena, zrušena nebo nedojde k prodeji klubu, který je teď ale pozastaven.

Zájemci o koupi jsou po uvalení trestu podle deníku The Times odsunuti do postraní a jakékoliv posuny v jednáních momentálně nepřicházejí v úvahu.

To potvrdil i premiér Johnson, odblokování zákazu v budoucnu ovšem nevyloučil: „Nejsme proti tomu, ale teď jsme především řešili, jak sankcemi potrestat lidi blízké Putinovi a ne fanoušky.“

Krizový manažer Petr Čech

Bývalý brankář Chelsea a vítěz Ligy mistrů z roku 2012 Petr Čech podle informací serveru The Athletic v poslední době klubu šéfoval.

Přispělo k tomu i onemocnění ředitelky Mariny Granovské. Někdejší český reprezentant a výkonný poradce klubu se tak chopil pozice „krizového manažera“.

Čech mluvil o situaci před finále Carabao Cupu pro Sky Sports. „Nemůžeme popřít, že je zde konflikt ve válce v Evropě, což zasáhlo všechny lidské bytosti. Všichni lidé myslí na ty, kteří trpí,“ popsal.

„Stejné je to u nás v klubu, doufám, že se situaci podaří vyřešit co nejdříve. Jako klub se snažíme připravovat na zápas jako obvykle, ale samozřejmě je to vyrušení. Nejen pro hráče, ale pro všechny na světě,“ dodal v rozhovoru čtyřnásobný mistr Anglie.

Agresora ovšem nepojmenoval ani neodsoudil, za což sklidil kritiku některých britských médií.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme