„Baník, čičo!“ Anglický asistent Baníku Searle se učí česky, podle kouče Hapala je velkým obohacením

Sundermann, Morales, Pastoor, Stramaccioni, Priske. Když nepočítáme Slováky, tak jde o pět zahraničních trenérů, kteří jako hlavní koučové působili během třiceti let fotbalové ligy v českých klubech na nejvyšší úrovni. Bylo to ve Spartě, Slavii a v Příbrami. Teď se rozhodl pro zahraničního kouče také Baník Ostrava - i když jen na pozici Hapalova asistenta přišel v červenci Angličan Danny Searle. Toho přivedl sportovní ředitel Luděk Mikloško.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný asistent trenéra Baníku Ostrava Danny Searle v roce 2021, kdy pracoval jako hlavní kouč anglického klubu Aldershot Town, který působí v páté nejvyšší soutěži

Současný asistent trenéra Baníku Ostrava Danny Searle v roce 2021, kdy pracoval jako hlavní kouč anglického klubu Aldershot Town, který působí v páté nejvyšší soutěži | Foto: Fotobanka Profimedia, Jon Hobley/MI News | Zdroj: Profimedia

„V minulosti jsme se bavili o tom, že bychom ještě potřebovali rozšířit realizační tým o jednoho asistenta. A shodou okolností se mi ozval Danny Searle, jestli bych mu nepomohl, že by chtěl jít trénovat někam do Evropy a získat zkušenosti. Okamžitě mě napadla ta myšlenka, že by mohl jít k nám, když měl zájem. Hned jsem ho oslovil, jestli by měl chuť jít do Česka,“ popisuje Mikloško, jak na myšlenku zkusit Searleho v Baníku přišel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ostravském Baníku od července působí anglický asistent Danny Searle. Jaká je jeho funkce v klubu a jak zvládá komunikaci s českými kolegy?

A po návštěvě v Ostravě Searleho oslovil s konkrétní nabídkou. „Jeho to zaujalo, tak jsme ho pozvali, ať se přijede podívat, aby vůbec viděl, do čeho jde. Byl velice mile překvapen podmínkami, které máme, a okamžitě souhlasil s tím, že přijde pracovat k nám,“ vypráví Mikloško.

A jaká bude úloha Searleho v realizačním týmu Baníku? „Brali jsme ho i z důvodu, že je to trenér, kterého znám velice dobře. Byl šéftrenérem mládeže ve West Hamu, nějakou dobu působil v Chelsea a dalších klubech. Prošel si opravdu vším od mládeže až po dospělý fotbal a je to trenér, který velice dobře pracuje s mladými hráči a snaží se je posouvat dál. Bude tu mít hlavně roli trenéra, který se bude věnovat hráčům individuálně, bude s nimi pracovat a snažit se je zdokonalit a zlepšit,“ pokračuje Mikloško.

Hlavní trenér Pavel Hapal nového asistenta přivítal. „Je to krátký čas, ale myslím si, že to je člověk na naší vlně a všechno, co nás ve fotbale obohatí, je přínosem. Myslím si, že už dnes vnesl do tréninkového procesu nějaké prvky. Beru ho jako plnohodnotného asistenta, i když ta myšlenka je, že se bude věnovat hlavně mladším hráčům. Budeme čerpat z jeho zkušeností z anglického fotbalu. Je to pro nás velké obohacení,“ reaguje na přítomnost Angličana v Baníku Hapal.

Nebude jazyková bariéra překážkou? „Komunikace mezi námi je plynulá. Samozřejmě je ta angličtina z naší strany trošku lámavá, ale máme tam kluky, kteří anglicky mluví výborně. Z hráčů ovládají angličtinu skoro všichni. Naopak on se už od prvního dne začal učit česky, takže je vidět, že ten zájem má. V kanceláři trenérů to funguje úplně v pořádku,“ pochvaluje si spolupráci Pavel Hapal.

Hned po první lekci češtiny se Danny Searle podle Mikloška předvedl. „Jenom bych dodal, že po první hodině ráno mi zaklepal na dveře, vešel dovnitř a zařval ‚Baník, čičo!‘ Takže se učí velice rychle,“ přidává úsměvný moment s Angličanovým přeřekem Luděk Mikloško.

David Procházka, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme