Česko je na nohou, píšou slovenská média. Švýcarský tisk označil své hráče za ‚mistry světa srdcí‘

Česko je na nohou, ideální scénář by nevypadal jinak, poblouznění u sousedů či hrdina David Pastrňák. Tak komentovala slovenská média triumf českých hokejistů na světovém šampionátu. Podle německých a rakouských médií český tým splnil zemi zlatý sen. Švýcarský tisk ocenil výkony svých reprezentantů, zároveň však chválil kromě Pastrňáka i brankáře Lukáše Dostála.

Bern/Bratislava/Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci si finále užívali

Švýcarský tisk označil své hráče za ‚mistry světa srdcí‘ (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

List Sme napsal, že kdyby si mohli organizátoři 87. mistrovství světa vysnít ideální scénář šampionátu, nevypadal by jinak. „O titulu pro hostitelskou zemi rozhodla vítěznou brankou její největší ikona současnosti. K tomu jako bonus nový divácký rekord v historii světových šampionátů,“ konstatoval Sme.

„Česko je na nohou. Hrdinou se stal David Pastrňák,“ uvedla veřejnoprávní stanice RTVS ve svém rozhlasovém vysílání.

List Pravda popsal atmosféru v zemi bývalého federálního partnera jako poblouznění u sousedů. „Češi jsou po čtrnácti letech mistři světa. Hrdinou finále se stala největší hvězda českého týmu, která ukončila gólové sucho utkání o zlato,“ uvedl list Pravda.

„V Praze a nejenom v Praze začala velká party, kterou si vysnili všichni hokejisté i fanoušci. Domácí zlato po čtrnácti letech,“ napsal Denník N. Podotkl, že Rulík už po necelém roce na lavičce národního týmu dosáhl na největší úspěch trenérské kariéry.

‚Stříbrní hrdinové‘

Hokejisté Švýcarska se i přes porážku 0:2 s Českem v nedělním finále mistrovství světa dočkali od domácího tisku uznání. Luzerner Zeitung je dokonce označil mistry světa srdcí, stříbrné hrdiny a finále za zřejmě nejlepší zápas v historii reprezentace.

„Otázka nezní zda, ale kdy se Švýcarsko stane mistrem světa,“ přidal Luzerner Zeitung. „Naše pražské hokejové jaro není náhoda, ale je výsledkem systémové práce. Tým má dobré základy a s trochou štěstí může být za rok opět velmi silný,“ dodal.

Deník Tages Anzeiger označil vystoupení Švýcarska na šampionátu v Praze za fantastické. „Velký zlatý sen švýcarského ledního hokeje zůstává nadále snem. I tak ale národní tým může být hrdý,“ napsal.

Finále s napětím sledovalo zaplněné Staroměstské náměstí | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle rozhlasové a televizní společnosti SRF se nabízí otázka, zda výběr trenéra Patricka Fischera v Praze ztratil zlato, nebo naopak vyhrál stříbro. „S trochou odstupu se nakonec budou moci ohlédnout za vynikajícím turnajem,“ uvedla.

Za hlavní strůjce českého vítězství SRF označila brankáře Dostála a autora prvního gólu Pastrňáka. Deník Basler Zeitung zase s odkazem na plat kanonýra Bostonu v NHL psal o českém útočníkovi jako o třináctimilionové superhvězdě.

Radost českých hokejistů byla obrovská | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Švýcarsko stále tlačilo a dostávalo se do několika polovičních šancí, ale Dostál v české brance se nedal překonat. Švýcarsko se tak stejně jako v letech 2013 a 2018 musí spokojit se stříbrnou medailí,“ přidala SRF.

„Opět to není zlato z mistrovství a zase byli Švýcaři jen první gratulanti,“ posteskl si list Neue Zürcher Zeitung. „A přece je tu jeden velký vítěz: trenér Patrick Fischer,“ přidal deník, který u osmačtyřicetiletého trenéra vyzdvihl především schopnost komunikace.

‚Koruna mistrů světa‘

„Korunu hokejových mistrů světa si nasadilo Česko,“ napsal německý deník Süddeutsche Zeitung, který ocenil výkon brankáře Lukáše Dostála a za strůjce českého vítězství označil Pastrňáka a jeho ránu deset minut před koncem zápasu.

„Švýcarsko zkoušelo všechno, aby třetí finále mistrovství světa neprohrálo. Brankář Lukáš Dostál svůj tým ale před gólem uchránil. A David Kämpf třináctý mistrovský triumf Čechů završil několik sekund před koncem,“ uvedl deník.

Podle německého magazínu Focus cesta k českému triumfu v domácích kulisách vedla přes napínavé finále jako z kriminálky. „Švýcarsko se po vynikajícím mistrovství ve zlatém městě musí spokojit se třetím stříbrem od roku 2013. V pražském kotli Švýcaři podlehli hostitelskému Česku.“

O korunovaci Čechů informovala také bavorská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost BR, která připomněla i vítězství na olympiádě v Naganu v roce 1998. „Česko to dokázalo. Na domácím mistrovství světa porazilo Švýcarsko a získalo třináctý titul,“ uvedla stanice BR.

Rovněž německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) připomněl, že pro Česko je to třináctý titul mistrů světa a že Češi se naposledy ze zlata radovali v roce 2010 v Německu. „Velkolepá domácí výhra,“ konstatoval FAZ.

Hokejisté se nahrnuli v hloučku do rohu, kde se všichni objímali | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

O českém vítězství napsal německý deník Die Welt, že rozhodly dvě střely v závěru finálového zápasu. „Pro Švýcarsko je to po letech 2013 a 2018 třetí porážka ve finále,“ uvedl list. „Švýcaři s profesionály z NHL Romanem Josim a Kevinem Fialou musí na toužebně vyhlížené zlato dále čekat,“ dodal.

Podle rakouské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ORF si Česko splnilo sen domácím titulem. „Český hokejový tým dokonale využil domácí výhodu a poprvé od roku 2010 znovu získal zlato na mistrovství světa,“ uvedla stanice.

O výhodě domácího prostředí napsal i rakouský list Der Standard, podle kterého Češi hokejovou párty v Praze a Ostravě korunovali skvělou atmosférou a rekordní návštěvností. Šampionát v Praze a Ostravě navštívilo 797 727 diváků a rekord ze stejných měst z roku 2015 překonal letošní turnaj o 56 037 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme