Tenistky Krejčíková se Siniakovou vybojovaly pro Česko další zlato, na olympiádě ovládly čtyřhru

České tenistky Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou zvítězily ve finále olympijského turnaje ve čtyřhře a vybojovaly pro Česko další zlatou medaili. Světový deblový pár číslo jedna si poradil se Švýcarkami Belindou Bencicovou a Viktorijí Golubicovou po setech 7:5 a 6:1.

Tokio (Aktualizováno: 10:44 1. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do sbírky české olympijské výpravy v Tokiu tak přibyla osmá medaile a čtvrté zlato po triumfech brokového střelce Jiřího Liptáka, vodního slalomáře Jiřího Prskavce a judisty Lukáše Krpálka.

Obě jsme tam nechaly všechno, stříbro je taky super, říká Vondroušová po finále na olympiádě

Číst článek

Zatímco Krejčíková se Siniakovou spolu hrají už čtvrtou sezonu a mají na kontě i tři grandslamové tituly (Wimbledon a dvakrát French Open), Švýcarky se daly dohromady jen kvůli olympiádě.

A Krejčíková měla Bencicové co oplácet, neboť Švýcarka se slovenskými kořeny ji v Tokiu vyřadila v osmifinále dvouhry.

„Je to výborný, boží, prostě nejlepší pocit. Hrozně moc si vážím, že se nám to povedlo, protože to hodně lidí asi očekávalo, ale tenhle týden byl opravdu těžký, měly jsme spoustu složitých zápasů. Jsem hrozně moc ráda, že tu medaili máme,“ řekla Siniaková po zisku zlaté medaile Radiožurnálu.

„Bylo to náročné. Já jsem měla možná výhodu, že jsem hrála ještě singla, takže jsem si to nepřipouštěla, že jsme první nasazené a že musíme vyhrát. Věděla jsem, že do toho musíme dát maximum a nějak to dopadne. Když by se nezadařilo, tak se nedá nic dělat, je to sport a jsem ráda, že nám to vyšlo. Za všechnu tu dřinu během posledních pár let, že jsme spolu vydržely pořád dál hrát, tak myslím, že si to zasloužíme,“ doplnila svoji parťačku Krejčíková.

Bencicová za sebou měla sobotní vysilující finále dvouhry s Markétou Vondroušovou, v němž dosáhla na zlato až po dvou a půl hodinách, ale ve více než třicetistupňovém tokijském horku to na ní nebylo znát.

Švýcarky měly hned brejkbol na 2:0, ale Krejčíková dala v gamu čtyři esa a podání udržela. Český pár potom prorazil servis Golubicové na 6:5 a Siniaková ukončila set přímým bodem z podání.

Češky dobře spolupracovaly, nerozhodily je ani loby švýcarských hráček, na dvorci vládl přehled Krejčíkové. A narůstající převahu dokázaly turnajové jedničky vyčíslit i bodově: hned na začátku druhé sady přišly o servis obě Švýcarky a český pár vedl 3:0.

Následně sice nedokázala udržet podání ani Siniaková, ale žádnou zásadní potíž to pro české tenistky nepředstavovalo. Zatímco jejich tři předchozí olympijské zápasy proti dvojicím ze Španělska, Austrálie a Ruska rozhodl až super tie-break, tentokrát druhou sadu jednoznačně ovládly. Při pátém mečbolu Golubicová podklouzla a míček z její rakety dopadl daleko mimo dvorec.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali dvě zlaté, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí.

O první zlato se ještě v československé éře postaral Slovák Miloslav Mečíř, vítěz dvouhry při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988. Dvě deblová stříbra vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková (Soul a Atlanta 1996), třetí přidaly před devíti lety v Londýně Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:

Tenis:

Ženy:

Čtyřhra - finále:

Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Bencicová, Golubicová (Švýc.) 7:5, 6:1.

mim, mch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme