V pondělí jde do akce i kajakář Dostál. ‚Zapracoval na sobě i na své váze,‘ říká jeho trenér

V pondělí jdou v Tokiu do akce také rychlostní kanoisté a mezi nimi i české medailové naděje. V pondělních rozjížďkách v singlkajaku se představí i trojnásobný olympijských medailista Josef Dostál.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Dostál na reprezentačních testech v Račicích

Kajakář Josef Dostál. | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Medailovou nadějí české výpravy bude kajakář Josef Dostál, kterého čeká jeho hlavní disciplína singlkajak, v níž na minulých hrách v Riu vybojoval stříbro. Druhý byl i na posledním světovém šampionátu, kde ho porazil jen Maďar Bálint Kopasz.

Kejval ke kauze nakažených olympioniků: Neumím si představit satisfakci pro poškozené sportovce

Číst článek

„Řekl bych, že letos mu to jde dobře a že se zlepšil. Zapracoval na sobě i na své váze,“ říká o Dostálovi jeho trenér Karel Leština. „Pepa měl závodní váhu kokem 114 kilogramů, teď má asi 109,“ dodává Leština.

Podle českého kouče se před olympijskými závody těžko odhaduje, v jaké formě je konkurence. 

„To se poznat nedá, proto jsme nikoho neviděli. Byli jsme odříznutí asi hodinu a půl letu od Tokia a žádný tým poblíž nebyl. Vůbec nevíme,“ popisuje Leština. „Jezdili jsme tréninkové závody a různé měřené úseky, ale tam, kde jsme byli, byl příliv a odliv, ta dráha taky nebyla asi úplně přesná... Nějaké časy jsme ale měli a byly slušné,“ říká před pondělním startem soutěží rychlostních kanoistů.

Dostál má kromě zmíněného stříbra z Ria v singlkanoi i dva olympijské bronzy ze čtyřkajaku, ale v Tokiu bude jeho druhou disciplínou deblkajak s Radkem Šloufem.

Do akce půjdou i deblkanoisté bratři Martin a Petr Fuksové. Ti na sebe upozornili v květnu čtvrtým místem při Světovém poháru. Zkušenější Martin se ale chce prosadit hlavně v singlkanoi, které bude mít finále na programu v sobotu. 

Martin Fuksa sbíral zlaté medaile na mistrovství světa na neolympijské pětistovce, ale i na dvojnásobné trati má čtyři druhá místa. Letos v polské Poznani se stal potřetí mistrem Evropy. Před pěti lety na olympiádě v Riu skončil pátý, což pro něj bylo po předchozích výsledcích zklamání.

František Kuna, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme