Djoković prohrál soud a musí opustit Austrálii, světová jednička titul na grandslamu neobhájí

Srbský tenista Novak Djoković prohrál soud o zrušené vízum a nemůže obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. První hráč světa musí opustit Austrálii, do které mu hrozí zákaz vstupu na tři roky. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně.

Melbourne (Aktualizováno: 9:01 16. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković

Novak Djoković | Zdroj: Profimedia

Djokovićovi právníci si vzali čas na vyjádření a soud by se měl v krátké době znovu sejít. Hráč musí zaplatit soudní výdaje a do deportace zůstat v detenčním zařízení.

Djokovič v prohlášení uvedl, že potřebuje čas na odpočinek, aby se z posledních týdnů vzpamatoval. K případu se vyjádřil jen krátce.

„Jsem nesmírně zklamán, že soud zamítl moji žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při mém odjezdu ze země,“ uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul.

„Bylo mi nepříjemné, že pozornost byla v posledních týdnech upřena na mě a doufám, že teď se budou všichni soustředit na tenis a můj milovaný turnaj,“ řekl devítinásobný vítěz Australian Open.

„Přeju všem hráčům, pořadatelům, dobrovolníkům i fanouškům vše nejlepší v turnaji,“ uvedl Djokovič. Poděkoval také za podporu rodině, přátelům, fanouškům a Srbům.

Náhradní program

Djokovičův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

Čtyřiatřicetiletý Djoković je odpůrcem vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném koronaviru.

Jeho žádost posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale vládní nařízení se liší. Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti.

Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek mu vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme