Hromadné rušení pokladen Českých drah. Od prosince přestane fungovat více než 150 prodejních míst

Přes 150 menších vlakových nádraží zavře na začátku prosince pokladny. Půjde o stanice, kde teď jízdenky Českých drah prodávají zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty. Jízdenky si cestující nekoupí třeba na nádraží v Pelhřimově nebo ve stanicích Nymburk-město nebo Olomouc-město.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekání na vlak

Zrušených pokladen nakonec může být i víc než zmíněných 150. Na některých nádražích totiž jejich provoz dotují kraje. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Líbilo se mi, že jsem přišel, koupil jsem si jízdenku a za dvacet korun jsem jel tam, kam jsem chtěl. Do těch malých vesniček,“ říká Radiožurnálu Boris, který ze stanice Olomouc-město na cesty vyráží pravidelně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na více než 150 českých nádražích od prosince zavřou pokladny.

Dalším cestujícím, kteří jezdí ze stejného nádraží, ale chystané uzavření pokladen nevadí.

„Netýká se mě to, kupuju si měsíčník,“ říká jeden z nich. „Jestli si kupuju jízdenku u pokladny nebo ve vlaku, je úplně fuk,“ dodává další.

Se zrušením pokladen musí počítat také lidé, kteří jezdí třeba z nádraží v Pelhřimově, ve Slavkově u Brna nebo ze stanice Nymburk-město. Jízdenku pro cestu ze stanic bez pokladny si lidé budou moct koupit třeba přes internet.

„V těchto stanicích budou zákazníci odbaveni ve vlaku nebo mohou využít elektronické odbavovací kanály,“ vysvětluje Radiožurnálu mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Více než 150 pokladen

Nově nebudou pokladny ve stanicích, kde teď jízdenky Českých drah prodávají zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Už teď je tam prý kupuje málo cestujících. Pro správu je navíc prodej jízdenek nevýhodný.

„Důvodem ukončení je vysoká nerentabilnost prodeje kvůli sjednané provizi, kterou od minulého října výrazně snížila pětasedmdesátiprocentní sleva jízdného pro studenty a seniory,“ dodává mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Průvodce ‚jízdenkovým chaosem‘. V některých krajích přestanou platit lístky Českých drah a In Karty

Číst článek

Zrušených pokladen nakonec může být i víc než zmíněných 150. Na některých nádražích totiž jejich provoz dotují kraje. A ty můžou do konce roku rozhodnout, že už na ně dál přispívat nechtějí. V takovém případě by je České dráhy také zrušily.

Cestující ostatně od prosince v některých krajích nebudou moci využívat jízdenek Českých drah. Platit budou pouze takzvané krajské integrační jízdenky. Jak se od konce roku změní cestování na českých železnicích, vysvětlil iROZHLAS.cz už dříve.

RegioJet pokladny přidá

Jiní dopravci zavírání pokladen neplánují. Třeba RegioJet chce otevírat nové, jak Radiožurnálu řekl jeho mluvčí Aleš Ondrůj: „Od prosince nás čeká výrazné rozšíření našich prodejních míst, a to v souvislosti se zahájením provozu na trase Brno – Ostrava – Bohumín. Počítáme s otevřením prodejních míst ve městech jako Vyškov na Moravě, Přerov, Suchdol nad Odrou a počítáme také s otevřením prodejního místa v Postoloprtech v Ústeckém kraji.“

Soukromí dopravci ale mají mnohem méně pokladen než České dráhy. Ty jich provozují stovky, zatímco třeba RegioJet jich má dvacet.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme