Dostavba Temelína by elektřinu zdražit neměla

Tendr na dostavbu Temelína se dostal do další fáze. ČEZ dnes převzal nabídky od zájemců o jednu z největších zakázek v energetice. Odhaduje se, že náklady na nové bloky jaderné elektrárny by mohly dosáhnout 200 až 300 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Vysoké náklady by se neměly promítnout do cen elektřiny. A to z několika důvodů. ČEZ je sice největším výrobcem elektřiny u nás, ale nedodává ji domácnostem ani podnikům. Elektřinu si u něj kupují distributorské společnosti. Ty ji dodávají konečným zákazníkům. A ti si mohou vybrat, od kterého distributora ji budou kupovat.

A pokud by elektřina od ČEZu byla příliš drahá, nemohly by distributoři obstát v konkurenci ostatních dodavatelů A už jen proto by ji kupovaly u někoho jiného. Firmy nakupují proud v rámci trhu celé Unie. Na něm má výroba ČEZu přibližně 2 procenta. Konkurence tak tlačí na ceny. Tedy ceny takzvané silové elektřiny, což je to, co se také obchoduje na energetické burze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tvorbu cen za elektřinu pro konečného spotřebitele vysvětlila v Odpoledním Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

Ale není to jediná složka ceny pro koncového zákazníka. Kromě silové elektřiny je další částí koncové platby částka za takzvané regulované služby - cena za dopravu, za distribuci elektřiny.

Kromě toho je v této položce také podpora obnovitelných zdrojů. Ale mezi obnovitelné zdroje rozhodně výroba elektřiny z jaderných zdrojů nepatří.

ČEZ bude dostavbu Temelína financovat z vlastních zdrojů. Ostatně už prodává některé své aktivity v zahraničí a chystá se prodat i u nás dvě tepelné elektrárny. Vezme si úvěr, zřejmě vydá obligace a kromě toho už hledá finančního partnera, který by se na financování Temelína podílel - a za to by získal část akcií ČEZu.

Dostavba Temelína je nutná, tvrdí expertní skupina. S uhlím se musí šetřit

Číst článek

ČEZ dostal nabídky na rozšíření Temelína od tří firem, vítěze oznámí za rok

Číst článek

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme