Ekonomické informace 4. 6. 2004

Pokud se už teď chystáte na dovolenou do zahraničí, můžete využít nabídky některých bank a nakoupit valuty bez poplatků. Například ČSOB vychází z toho, že každé léto jezdí zhruba milion Čechů do Chorvatska a tak až do září bude prodávat bez poplatků chorvatské kuny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Stejně postupuje i Česká spořitelna. Ta navíc přes léto nabízí bez poplatků i americké dolary a všechny běžné evropské měny.

Tripartita se včera nedohodla na změnách při výplatě nemocenské. Odboráři a podnikatelé nesouhlasí s vládním návrhem, podle kterého mají nemocenskou v prvních 14-ti dnech vyplácet firmy. Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla totiž nejsou stanovena přesná pravidla.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Míl: Nemocenská

Odborářům se zase nelíbí přísné postihy zaměstnanců, kteří nemocenskou zneužijí. Porušení léčebného režimu by se totiž rovnalo porušení pracovní kázně. Ministra Zdeňka Škromacha, který změny prosazuje, kritika nepřekvapuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Léčebný režim

Podle ekonomů i podniků jsou u nás příliš vysoké daně. Představu si můžeme udělat podle přehledu největších plátců. Stát loni vybral na daních z příjmu firem přes 110 miliard korun. Nejvíce zaplatily společnosti ČEZ - téměř pět miliard, Komerční banka 4 miliardy, Česká spořitelna přes tři miliardy a Transgas dvě a půl miliardy korun. Státní rozpočet výrazně naplňují také Eurotel, ČSOB, Škoda Auto, Philip Morris nebo Plzeňský Prazdroj.

Ministerstvo školství plánuje změnu způsobu financování ubytování vysokoškolských studentů. Od ledna nebo října příštího roku jim chce dávat přímý příspěvek ve výši až 700 korun měsíčně. Na dotovaných kolejích teď bydlí asi 70 tisíc studentů. Mimo koleje dalších 20 až 25 tisíc. Současná praxe je taková, že ministerstvo dotuje lůžka na kolejích i v jiných zařízeních, ve kterých školy své posluchače ubytovávají.

V nevýhodě jsou tak ti, kteří si bydlení musí zajistit sami - obvykle totiž platí více. Právě k nim by byl nový způsob financování spravedlivější. Školy ale o peníze na koleje přijdou, a tak budou muset zvýšit ceny za ubytování. Podle Jiřího Dobíška z ministerského odboru vysokého školství se proto teď čeká na reakci vysokých škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dobíšek: Platby za ubytování

V senátu je návrh novely vysokoškolského zákona, podle kterého by mohly vysoké školy vydělávat a vybírat školné od všech studentů - nejen od těch, kteří si studium prodlužují. Poplatek by neměl být vyšší než 7683 korunY ročně. Velká část senátorů s novelou souhlasí, sněmvnou ale asi neprojde.

Více než 100 miliónů korun bude investovat společnost Linde Technoplyn do vybudování nového zdroje vodíku v Ostravě ve spolupráci s firmou BorsodChem. Plně automatizované zařízení na výrobu vodíku bude uvedeno do provozu během příštího léta. Podle Marka Peterky z Linde tak Česká republika bude moci začít přecházet z benzinových a naftových motorů na mnohem ekologičtější vodíkové.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Peterka: Vodíkové motory

Cena americké ropy včera klesla pod 39 dolarů za barel. Nestačilo k tomu ale rozhodnutí OPECU, že od července zvýší těžbu až na 25 a půl milionu barelů denně. Obchodníky uklidnila až zpráva amerického ministerstva energetiky o růstu ropných rezervy Spojených států. Během minulého týdne vzrostly o téměř tři miliony barelů na celkem 302 miliony - což je nejvyšší úroveň od srpna 2002.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme