Režisér Sencov dostane cenu festivalu Febiofest. Nepřevezme ji, bojuje na Ukrajině

Ukrajinský režisér Oleh Sencov dostane Cenu Kristián, kterou udílí mezinárodní filmový festival Febiofest. Festival, který začne 28. dubna, uvede v české premiéře Sencovův nový film Nosoroh. Novinářům to v Praze sdělili pořadatelé festivalu. Oleh Sencov pro cenu osobně nepřijede, bojuje na Ukrajině, poslal nám fotografii se zbraní, řekl čestný prezident Febiofestu Fero Fenič.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský režisér Oleg Sencov před soudem v Rostově na Donu v srpnu 2015

Ukrajinský režisér Oleg Sencov před soudem v Rostově na Donu v srpnu 2015 | Foto: Sergey Pivovarov | Zdroj: Reuters

Režisér a držitel Sacharovovy ceny Sencov je jedním z nejznámějších politických vězňů ruského režimu. V ruských věznicích strávil pět let. Febiofest mimo jiné podporoval v roce 2015 kampaň za propuštění Sencova z ruského vězení.

Výměna zajatců s Ruskem se stihne do konce roku, tvrdí Ukrajina. V Charkově proti tomu protestují

Číst článek

Sencov byl zatčen v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně odsouzen ke 20 rokům vězení za údajné plánování teroristických útoků na Krymu. Podle obžaloby byl také členem ukrajinské nacionalistické organizace Pravý sektor, která je v Rusku zakázaná. Sencov obvinění popíral, hlásil se k hnutí Euromajdan, které stálo za svržením proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014.

Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu také kvůli ruskému občanství, které automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli to popíral. Nakonec byl filmař propuštěn v září 2019 v rámci výměny vězňů a zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem.

Následně převzal v Evropském parlamentu Sacharovovu cenu, která mu byla udělena rok předtím v nepřítomnosti, když ještě byl v ruském vězení. Filmař tehdy při slavnostním ceremoniálu řekl, že ocenění přebírá za všechny politické vězně v ruských věznicích, a důrazně vyzval Evropskou unii, aby nedůvěřovala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ke konci letošního února ruská armáda Ukrajinu napadla.

Program festivalu

Umělecká ředitelka Febiofestu Marta Švecová Lamperová uvedla: „Febiofest se vždy snažil reagovat na aktuální dění ve společnosti a nejinak tomu bude letos. Vzhledem k šokující agresivní válce vedené Ruskem na Ukrajině, která je celosvětovou hrozbou a dotýká se nás všech, jsme se rozhodli vytvořit speciální sekci Ukrajina: střed Evropy. Umění nedokáže zachránit životy, může ale měnit náš pohled na svět. A v tomto případě i pomoci konkrétním lidem.“

Výměna zajatců s Ruskem se stihne do konce roku, tvrdí Ukrajina. V Charkově proti tomu protestují

Číst článek

Nová nesoutěžní programová sekce má dvě části. První představí mladou generaci ukrajinských filmařů, jejichž tvorba je silně ovlivněná situací v jejich zemi. Uvede třeba film režiséra Valentyna Vasjanovyče s názvem Atlantida, který ukazuje dystopickou vizi společnosti roku 2025 – Ukrajina vyhrála válku a na hranici s Ruskem teď staví zeď.

Druhá část sekce je zaměřená na filmovou klasiku. Její název V druhém nacházím sebe je odkazem k Sergeji Paradžanovi, autorovi magických filmových fresek z prostředí Ukrajiny. Jeho slavný film Stíny zapomenutých předků, lyricko-etnografický mýtus o nešťastné lásce dvou milenců pocházejících ze znepřátelených rodin je v programu této sekce. Febiofest uvede také tři filmy Oleha Sencova.

Zahajovacím filmem 29. ročníku Febiofestu bude komedie Vévoda z Wellingtonu, poslední film režiséra Rogera Michella, který je mimo jiné tvůrcem populární romantické komedie Notting Hill. V energickém příběhu podle skutečných událostí hrají Jim Broadbent a Helen Mirrenová. Festival zakončí film Srdečné pozdravy z Afriky, parodický francouzský špionážní thriller v režii Nicolase Bedose.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme