Nigerijská hvězda Burna Boy na Colours of Ostrava nakonec nevystoupil. Nepřiletěl kvůli poruše letadla

Další hvězda festivalu Colours of Ostrava zrušila svůj koncert. Nigerijský zpěvák Burna Boy to zdůvodnil poruchou na svém soukromém letadle. Podle vyjádření jeho manažerů šlo o problém s motorem. Sdělil to mluvčí festivalu Jiří Sedlák. Už ve čtvrtek nevystoupila ze zdravotních důvodů britská zpěvačka Ellie Gouldingová.

Ostrava (Aktualizováno: 14:07 22. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigerijský zpěvák Burna Boy

Nigerijský zpěvák Burna Boy | Zdroj: Reuters / NURPHOTO

„Vůbec nevíme, jak to říci, nikdy v historii festivalu se něco podobného nestalo. Celá kapela, tanečníci a celý tým byli připraveni v backstage našeho festivalu,“ uvedli pořadatelé na facebookovém profilu v pátek večer, kdy se na zpěváka čekalo.

Problém s letadlem na dálku řešili delší dobu. Ve hře byla možnost změnit páteční program akce tak, aby umělec vystoupil později.

„Řešili jsme i posun na pozdější čas v sobotu v noci, ale poruchu se ani přes velké úsilí zpěvákova týmu nepodařilo odstranit,“ uvádí příspěvek. Zrušení koncertu davu připravených fanoušků oznámila ředitelka festivalu Zlata Holušová.

K situaci se vyjádřil i tým nigerijského umělce. „Kvůli poruše motoru v letadle, které ho vezlo do Ostravy, Burna Boy bohužel nemůže být na Colours of Ostrava. Naštěstí je v bezpečí a doufá, že se při nejbližší příležitosti vrátí a vystoupí před svými českými fanoušky,“ sdělili.

Nadšení i zklamání. První den Colours of Ostrava zahráli OneRepublic či Zrní, Gouldingová koncert zrušila

Číst článek

Už ve čtvrtek nevystoupila zpěvačka Ellie Gouldingová. Místo ní se do programu na poslední chvíli dostala česká kapela Chinaski. Sedlák informoval, že lékaři ze zdravotních důvodů nedoporučili zpěvačce let a koncert na Colours of Ostrava.

„Informace od Gouldingové, že nepřijede, přišla někdy v podvečer. Pořadatelé si museli tedy vyžádat oficiální vyjádření. A tuším, že někdy v půl deváté vyšla tisková zpráva, že Gouldingová nepřijde, takže média o tom ještě stačila informovat a lidé, kteří na festivalu jsou, se to dozvěděli včas,“ vysvětlil hudební kritik a publicista Jaroslav Špulák.

V případě Burna Boye ale takovou časovou rezervu neměli. „Pokud jde o Burna Boye, tak skutečně docházelo k velmi zásadnímu jednání se zástupci tohoto interpreta. Dokonce bylo ve hře to, že si pořídí ještě nějaký náhradní nebo jiný soukromý letoun a poletí. To se nakonec nestalo,“ dodal.

Jedná se přitom o poměrně ojedinělý případ. Že by se na festivalu neobjevily hned dvě velké hvězdy se totiž stává jen zřídka.

„Nepamatuji si žádný velký festival, kde by se něco takového stalo. Notabene v případě dvou hvězd. Vzpomínám si, že před lety na festivalu Rock for People v Hradci Králové byl pozván herec Steven Seagal, ale přijel později a vystupoval pozdě v noci na malé scéně místo na velké. Ale to nebylo odřeknutí,“ okomentoval Špulák.

Na Colours of Ostrava se letos mělo představit 110 vystupujících. Sedm desítek z nich přijelo ze zahraničí, a to z 30 zemí. Hlavní hvězda, americká kapela OneRepublic, vystoupila ve středu. Její koncert sledovalo 30 000 lidí.

„Ten festival původně začal v podstatě jako festival pro alternativní hudební směry a až postupem času tam přišly mainstreamové hvězdy, které do programu prostě patří… Takže to je festival, který rozšiřuje divákům obzory. A udělal to i letos i přes ty věci, které se tam staly a nejsou příliš příjemné,“ hodnotí Špulák.

Společně s festivalem se koná šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot. Na festival v pátek v podvečer dorazil i prezident Petr Pavel. Na Meltingpotu vystoupil ve speciálním vydání politického podcastu Kecy & Politika.

Jaroslav Špulák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme