Mladý hudebník Roman z Kyjeva uprchl před válkou na Ukrajině a teď studuje na teplické konzervatoři

Roman z Kyjeva studuje druhým rokem Konzervatoř Teplice. Do školy se přitom snažil dostat už dřív, ale kvůli pandemii koronaviru to nebylo možné. Pak mladý hudebník uprchl před válkou na Ukrajině do Teplic a postupně za ním přišli i další příbuzní.

Teplice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladý hudebník Roman z Kyjeva studuje na teplické konzervatoři

Mladý hudebník Roman z Kyjeva studuje na teplické konzervatoři | Foto: Jana Vitásková | Zdroj: Český rozhlas

Roman Liashko nejdřív na Ukrajině vystudoval střední hudební školu, pak se snažil dostat na teplickou konzervatoř. Když to nevycházelo, studoval dál na Ukrajině, věnoval se i češtině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladý hudebník Roman z Kyjeva uprchl před válkou na Ukrajině a teď studuje na teplické Konzervatoři

„Když začala válka, tak jsem měl možnost vyjet z krajiny a vízum jsem dostal v České republice,“ vypráví Roman. Do Česka přijel sám, postupně za ním přijela matka, poté i prarodiče.

S klarinetem, který studuje na teplické konzervatoři, jednadvacetiletý Roman začal kolem čtrnácti let, předtím se věnoval klavíru. Skončil jsem studium na Ukrajině a pokračovat budu tady. Máte úžasnou školu,“ říká Roman.

S rodinou bydlí poblíž konzervatoře, začal se ještě učit hrát na kytaru a rád by vystupoval s Českou filharmonií. Nyní si vybírá, jakou skladbu zahraje na konkurzu.

Roman je z hudební rodiny, jeho babička bývala dirigentka a hrála na akordeon. Otec hraje na bicí nástroje a matka, která je teď také v Teplicích, v Kyjevě působila ve vedení divadla.

Jana Vitásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme