V Soči se představí houslistka Mae i aristokrat Hubertus. Podle Banků na OH patří

Do Soči odletí v úterý druhá část českých sportovců. Na palubě letadla bude i většina alpských lyžařů, kteří se mohou těšit na olympijské setkání s netradiční soupeřkou. Ve slalomu a obřím slalomu bude závodit i světoznámá houslistka Vanessa Mae.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank

Ondřej Bank | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Pro některé z českých závodníků to ale nebude první lyžařské setkání s thajskou reprezentantkou.

„Už jsme jí potkali v létě při tréninku. Jel jsem s ní na vleku, tak jsme se o tom bavili. Podle místních trénovala vážně, každý den byla na kopci,“ vypráví o svém netradičním setkání Ondřej Bank. „Jako turistická lyžařka je velmi dobrá,“ dodává bratr a reprezentační trenér Tomáš Bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Soči se představí houslistka Mae i aristokrat Hubertus

Ten v létě na švýcarském ledovci odpozoroval, jak konkurenceschopná by mohla být v olympijských závodech špičková houslistka, která ale v lyžařském žebříčku není ani mezi třemi tisíci nejlepšími.

„Když půjde o těžší svah, tak nemá šanci a dostane půl minuty. Limit pro podobné závodníky je poměrně tvrdý. Pokud by pro ně nevymysleli nějaké speciální závody, tak by se nikdy nekvalifikovali,“ naráží Tomáš Bank na to, že 35letá Vanessa Mae se do Soči kvalifikovala i díky účasti na národním juniorském mistrovství Slovinska.

Na Hrách nebude už pošesté chybět ani další lyžařská atrakce - účastník patnácti mistrovství světa, za Mexiko závodící aristokrat Hubertus von Hohenlohe.

Na vrcholných akcích závodí už 32 let, tentokrát si oblékne speciální kombinézu ve stylu mexického folkového hudebníka a v 55 letech se stane druhým nejstarším sportovcem v dějinách zimních olympiád. Podle bratří Banků je to dobře, sportovci jako Hohenlohe nebo Vanessa Mae na olympijské hry patří.

Nejen sportovci se v Soči potýkají s nástrahami spojenými s přípravou olympijských her

Číst článek

„Sport je kvůli tomu populární, lidi lyžovat baví. Olympiáda je v tomhle zvláštní a je ceněná hodně vysoko, přitom oproti Světovému poháru je o level níž,“ podotýká Ondřej Bank.

„Spíš mi vadí mi, že FIS (Mezinárodní lyžařská federace – pozn. red.) neřekne, ať jede z každé země jeden bez ohledu na výkonnost ve slalomu a obřím slalomu, ale určí limit a pak se musí dělat závody, kde se švindluje, aby se tam tihle závodníci dostali. Ale to, že budou startovat, mi nevadí,“ dodává Tomáš Bank.

Na rozdíl od svého prvního pokusu proklouznout už před dvanácti lety na olympijské hry v Salt Lake City, tentokrát Vanessa Mae uspěla a v akci bude v závěru Her v Soči. Obří slalom se jede v úterý 18. února, slalom speciál o tři dny později.

Zimní olympijské hry Soči 2014 | Foto: ČTK

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme