Na Náchodsku pomáhají mladí cizinci v rámci Evropské dobrovolné služby

V přírodní rezervaci Dubno u České Skalice budují manželé Hovádkovi malou ekologickou farmu. Své sídlo tam přesunul také spolek Živá voda, který se aktivně zasazuje například proti těžbě břidlicových plynů. Už měsíc tam pracují dva mladí lidé z Evropské dobrovolné služby, kteří se teď učí starat o zvířata.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovce

Ovce | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Aktivit mají ale mnohem víc. „Ve spolupráci se střediskem volného času Déčko Náchod jsme rozjeli aktivitu na gymnáziu v Náchodě, kam chodí asistovat na hodiny francouzštiny. A Daniel chodí na hodiny angličtiny na základní školu v obci Provodov – Šonov,“ upřesňuje Monika Hovádková.

Dobrovolníci Daniel ze Slovinska a Francouzska Lucile budou také například v Aršpašsko-teplických skalách hlídat sokoly stěhovavé.

„Od března do poloviny června tam pořád někdo musí být, protože lidi se dneska dostanou všude, i když jste v národní přírodní rezervaci, kde by neměli chodit mimo turistické cesty, tak se to stává a my hlídáme, aby nebylo hnízdění rušeno a aby nebyli sokoli ukradeni,“ říká Jiří Malík ze spolku Živá voda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dobrovolnících ze zahraničí, kteří pomáhají na Náchodsku, informovala reportérka Kristýna Štanderová

Dodává, že Daniel i Lucile se už také zapojili do boje proti hydraulickému štěpení břidlicových plynů, které hrozilo velké části Náchodska a Trutnovska. Daniel je po měsíci stráveném v Dubně nadšený.

„Škála zkušeností, které tady získám, je velmi široká. Od počítačů po manuální práci na farmě. Ale především se tady posunu dál a to se mi bude hodit v budoucnu,“ tvrdí.

Lucille je na tom podobně: „Život tady v Čechách je úplně odlišný od toho, jaký jsem žila ve Francii. Nejdůležitější je to v tom, že poznám víc sama sebe a to využiji v budoucnu.“

Hlavním cílem všech zúčastněných je vybudovat ekologické centrum v souladu s přírodní rezervací Dubno.

„Rádi bychom tady trochu rozjeli agroturistiku. A chtěli bychom zavést výukové programy pro děti, aby poznaly krávu, kozu, ovečku, a další aktivity, které se k tomu přidruží,“ vysvětluje Monika Hovádková.

Koordinátorem projektu Dubno je náchodské Středisko volného času Déčko, které už také vyslalo české dobrovolníky do zahraničí.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme