Zápas byl pro české hokejisty náročný. Pochvalují si, že ho zvládli

Česká hokejová reprezentace vybojovala na olympijském turnaji v Soči první výhru. Ve druhém duelu základní skupiny C zdolala Lotyšsko 4:2. Už na předzápasovém tradičním fotbálku byla znát pohoda v mužstvu, kterou hokejisté přenesli i na led.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Ondřej Pavelec a obránce Michal Barinka v utkání s Lotyšskem

Brankář Ondřej Pavelec a obránce Michal Barinka v utkání s Lotyšskem | Zdroj: ČTK

„Fotbálek hrajeme s rukama pořád. Každý se soustředí na zápas a tohle je takové odlehčení. Zaběháme si u toho a rozcvičíme se. Nálada je dobrá, nevidím důvod, proč by nebyla,“ líčil předzápasové pocity gólman Ondřej Pavelec.

Poprvé na olympijském turnaji dostal šanci postavit se mezi tyče. Důležitý pro něj byl především úvodní zákrok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těžký zápas, ale zvládli jsme to, pochvalovali si čeští hokejisté

„Rozhodl první gól, který jsme dali, i když oni hned vyrovnali. Nebylo to nic jednoduchého, ale věděli jsme, že to nebude po první třetině 5:0, a že oni to nezabalí. Naopak, čekali jsme takovýhle zápas. Potvrdilo se, že hrajou dobře a není to proti nim jednoduché.“

Prakticky jedinou nepříjemností byl vyrovnávací gól Lotyšů na 1:1. Sudí ho uznali na pokyn kolegů u videa. Několikaminutová pauza český tlak utlumila. Ne na dlouho. Hadamczikův výběr byl aktivnější. Jenže snadná cesta k výhře rozhodně nevedla. Potvrdil to nejstarší muž v českém týmu Petr Nedvěd.

„Dneska už tady nenajdeš nějakýho outsidera, s kterým by sis mohl zahrát báčko. Hrajou šedesát minut nahoru – dolů, fyzický hokej, hodně bruslí. Byl to těžký zápas a jsme rádi, že jsme to zvládli.“

Čeští hokejisté porazili Lotyšsko 4:2 a připsali si první tři body

Číst článek

Pro dvaačtyřicetiletou oporu české reprezentace jsou přitom zápasy olympijského turnaje pochopitelně jiné než duely na domácí extraligové scéně. Musí přepnout na vyšší rychlostní stupeň.

„Není moc času na nic, ale to jsme všichni věděli. Je to daleko rychlejší a šancí je míň, to žádné překvapení není,“ má jasno Petr Nedvěd. Výhra nad Lotyšskem nemá jen ocenění v podobě bodového zisku. Mužstvu zvedla před sobotním duelem proti Švýcarsku sebevědomí.

„Každá výhra na turnaji povzbudí, pro sebevědomí do dalších zápasů to bude dobré,“ říká útočník Aleš Hemský.

Pavel Petr, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme