Americký herec a tanečník John Travolta slaví 60. narozeniny

Pomáda, Horečka sobotní noci nebo Pulp Fiction. Společným jmenovatelem těchto filmů je John Travolta. Černovlasý tanečník s uhrančivým pohledem, který umí skvěle zpívat i hrát. Dnes oslaví 60. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Travolta na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech

John Travolta na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech | Foto: Filip Jandourek

Vyrůstal ve státě New Jersey jako nejmladší ze šesti dětí, jeho otec původem z Itálie prodával pneumatiky, matka vyučovala herectví.

Nejprve jezdil s muzikálovou společností, dvakrát si zahrál malou roli ve filmu. Pak v roce 1977 natočil muzikál Horečka sobotní noci. Byl nominován na Oscara, stal se idolem mládeže.

O rok později přišel možná ještě slavnější muzikál Pomáda, ve kterém vytvořil pár s australskou herečkou Olivií Newton-John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výročí Johna Travolty připomněla redaktorka Michaela Vetešková

Pak jeho hvězda slávy začala pohasínat, v 90. letech zablikala, když natočil sérií komedií Kdopak to mluví a v plné síle se rozzářila, když ho režisér Quentin Tarantino obsadil do filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí.

„Pocházím z dělnické třídy, byli jsme chudí a v podstatě jediné, co jsme měli, bylo umění. Já jsem nikdy nevěřil, že bych mohl vydělávat velké peníze tím, co mě skutečně baví, a to je herectví a tanec. Zažil jsme mnoho těžkých chvil a velkých ztrát, ale právě díky svému původu jsem se s tím dokázal vyrovnat,“ řekl Radiožurnálu John Travolta, když navštívil loňský filmový festival v Karlových Varech.

Před čtyřmi lety přišel o nejstaršího, tehdy 16letého syna. Zemřel na srdeční chorobu zvanou Kawasakiho nemoc. Tragickou událost mu prý pomohla překonat víra. Od roku 1975 je členem Scientologické církve.

Travolta vlastní několik boeingů, s jedním z nich v roce 2005 pomáhal lidem, kterým hurikán Katrin zničil domy. Vysoké částky posílá na charitu pravidelně.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme