V Soči je i Stalinova vila. Je zelená, aby splynula se stromy

Soči není známé jen jako dějiště olympijských her. Říká se o něm, že je druhým hlavním městem Ruska. Téměř všichni sovětští a ruští vládci tam totiž měli nebo mají svoji rezidenci. Současný ruský prezident Vladimir Putin dokonce dvě. Už v roce 1936 si nechal nad mořem postavit svoje letní sídlo i Josif Vissarionovič Stalin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stalinova vila v Soči

Stalinova vila v Soči | Zdroj: Reuters

Společně s průvodkyní Annou Rudolfovou vstupujeme do Stalinovy rezidence. Říká mi, ať si všimnu původního zámku, kliky a dveří.

„Do Soči jezdil Stalin dvacet pět let. A přímo v této rezidenci pak trávil tři až čtyři měsíce v roce. Naposledy tady byl v září 1950,“ popisuje průvodkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Stalinovy vily v Soči se šel podívat zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Celá Stalinova rezidence je natřena na zeleno. Stalin se totiž panicky bál o svůj život, bál se atentátu, a tak se jeho vila maskovala mezi věčně zelenými stromy.

„Hlavní zvláštností tohoto domu je ale jeho geografické umístění. Experti vypočítali, že musí stát na kopci ve výšce 160 metrů nad mořem. Právě v tomto místě se totiž mísí mořský a horský vzduch a je o něco sušší a studenější. Proto měl Stalin daču tak rád,“ podotýká Anna Rudolfová.

Součástí Stalinovy rezidence je i bazén. Stalin se nikdy nekoupal v moři, protože se před ostatními styděl. „Vozili mu do bazénu mořskou vodu v cisternách. On si jednou zaplaval a pak mu museli přivézt vodu novou,“ líčí průvodkyně.

Stoupám po dřevěném schodišti, po kterém kdysi kráčel Stalin. Dodnes ho Rusové vnímají velmi rozdílně. Pro jedny je diktátorem a pro druhé strůjcem silné sovětské říše.

„Já ho vnímám jako historickou postavu. Na jednu stranu byl geniální, ale metody, které používal, byly šíleně kruté,“ říká průvodkyně.
Stalinovu rezidenci dnes vlastní soukromá firma, zpřístupnila ji však i veřejnosti.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme