Fotbalové násilí má zastavit registrace fanoušků

Předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta se dohodl s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem na vytvoření expertní skupiny, která připraví změnu legislativy pro boj s chuligány na stadionech. Dalším impulzem k těmto krokům byly výtržnosti při utkání mezi ostravským Baníkem a Spartou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Skupina ze zástupců vlády, FAČR, policie, ČOV, České unie sportu či UEFA má dát nový zákon dohromady co nejrychleji. V návrhu bude návrat policie na stadiony i registrace fanoušků.

Každý, kdo by chtěl jít na fotbal, by musel být vedený v centrální databázi a pořadatelé by za použití systémů na všech stadionech pohlídali, jestli nepatří mezi chuligány, a případně ho nevpustili. Model, který se uplatnil v Nizozemsku, je ale velice nákladný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Miroslava Pelty s Marcelem Chládkem sledoval reportér Tomáš Kouhout

„Nejdříve musíme zainvestovat do bezpečnosti a do toho, abychom měli komfortní prostředí. V dlouhodobém horizontu se nám v návštěvnosti vše vrátí,“ říká předseda FAČR Miroslav Pelta.

Součástí opatření má být i to, že policie nebude čekat na pokyn k zásahu do chvíle, kdy situaci přestanou zvládat pořadatelé, ale měla by se při některých zápasech vrátit přímo na stadiony.

„Chceme jednat s ministrem vnitra o účasti policie přímo na stadionech při zápasech označených jako rizikové. Kdyby tohle šlo už v Ostravě, s největší pravděpodobností by situace nedošla tak daleko,“ vysvětluje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Chládek.

Agresivní fanoušci se nesmí dostat na stadion, říká manažer FAČR Synecký

Číst článek

„Předpokládám, že návrhy expertní skupiny vytvoří v jarních měsících, abychom mohli návrh zákona předložit ještě v tomto roce,“ dodává ministr.

V tom případě by se důkladnější opatření ještě netýkala posledních devíti kol letošní sezony a minimálně patnácti kol té následující. Experti budou muset podle Pelty zároveň pracovat i na krátkodobém plánu.

„Myslím, že z toho vznikne nějaký gramotný závěr a i v krátkodobém horizontu budeme schopni přijmout taková opatření, po kterých už si chuligáni něco podobného nedovolí,“ říká Pelta.

Kluby nevyužívají současnou legislativu

Zásadní záležitost by se mohla změnit okamžitě. Samy kluby mohou začít ihned trestat nejhorší výtržníky tím, že začnou důsledně využívat svých pořadatelských práv.

„Není využívána současná legislativa, proto vyzývám pořadatele všech fotbalových utkání, aby přestali být benevolentní. Chápu sice, že potřebují vysokou návštěvu, ale zpočátku je lepší mít o pět set chuligánů méně a do budoucna mít o dva tři tisíce více fanoušků, kteří přišli na fotbal, a ne se na něm porvat,“ uvedl Chládek.

Dalším rizikovým zápasem je také páteční předehrávka 22. ligového kola, ve které Bohemians Praha 1905 změří síly právě s Baníkem.

„Řešil jsem, zda je vůbec v naší moci, abychom zakázali fanouškům Baníku vstup na stadion,“ dodal Pelta.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme