Vedení českých dostihů zažehnalo spor o majitelské prémie a sezona začala

Spor mezi českým Jockey Clubem a pořadateli dostihů je vyřešen. Šlo v něm o to, kdo bude v jednotlivých závodech vyplácet majitelské prémie, které jsou určeny pro koně českého chovu. Po složitých jednáních se ale obě strany dohodly a dnes se tak mohla v pražské Velké Chuchli rozběhnout dostihová sezona podle plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostihy v Brně (ilustrační foto)

Dostihy v Brně (ilustrační foto) | Foto: Brněnské dostihy

Majitelské prémie, které podporují český chov, budou nakonec vypláceny Jockey Clubem. Konkrétně ve výši 50% oproti původně vypsaným částkám pro letošní rok. S tímto verdiktem přišlo vedení českých dostihů po svém mimořádném čtvrtečním jednání.

Pořadatelé tak nemají povinnost podílet se finančně na vyplácení majitelských prémií. Celý spor, který vznikl zhruba před měsícem, měl hodně dynamický průběh a v nejčernějších úvahách se mluvilo dokonce o ohrožení celé sezony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jockey Club se zavázal hradit prémie a dostihový spor je u konce

„V určitých momentech to tak vypadalo, přiznávám, ale když jsem viděl, že se prodávají permanentky a vstupenky do Derby Clubu, což je taková VIPka, jak se maká na závodišti a tak dále, tak jsem si říkal, že ani jedna ze stran nepředpokládá, že by dostihy nebyly,“ říká Aleša Jakub, který je od ledna prezidentem českého Joceky Clubu.

Podle něj ho při jeho nástupu ani nenapadlo, že by mohlo k takovému sporu dojít. „Já když jsem v lednu nastoupil. Vůbec jsem netušil, že takový problém vznikne. Systém, který byl letos napadený, tady totiž osm let bez problémů fungoval. Nikdo netušil, že ten problém vznikne,“ pokračuje Aleša Jakub.

Ředitel pardubického závodiště Michal Skalický si ale myslí, že nic nebrání tomu, aby se po osmi letech systém vyplácení majitelských prémií změnil.

Změna je život

„Že některý věci fungovaly v minulosti, neznamená, že budou fungovat i v budoucnosti. Argument je jednoznačný. Tvrdíme, že podporu chovu by mělo dělat uznávané chovatelské sdružení, což je Jockey Club a ne jednotlivá závodiště.“

S tím, že by pořadatelé dostihů neměli mít povinnost vyplácet majitelské prémie, souhlasí i šéf pražského závodiště ve Velké Chuchli Petr Drahoš. „Zaprvé se před osmi lety na majitelských prémiích vyplatily asi dva miliony korun a loni už to bylo 6 a půl milionu, což je velký rozdíl. Zadruhé každý, kdo organizuje nějaký sport, ví, že podmínky pro získávání peněz se výrazně zhoršily.“

Přes rozdílné názory ale vedení českých dostihů došlo ke kompromisu a sezona se rozběhla podle plánu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme