Pedagogická fakulta ZČU prodloužila termín pro podání přihlášek, kvůli dovzdělání učitelů

Fakulta pedagogická Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni prodloužila termín pro podání přihlášek do konce dubna. Tímto krokem – ale i dalšími opatřeními – se snaží vyjít vstříc učitelům, kteří by si měli doplnit potřebné pedagogické vzdělání. V Plzeňském a Karlovarském kraji vyučuje bez potřebné kvalifikace zhruba 1600 pedagogů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Monika Červená

Fakulta se připravuje na vyšší počet studujících učitelů.

„Jsme připraveni například učit ty nekvalifikované učitele přímo blízko jejich bydlišti, jsme připraveni zahájit výuku v Karlových Varech, případně, pokud bude zájem, v Chebu, Sokolově, ale musí se v tom daném místě najít dostatečný počet uchazečů. Když to řeknu konkrétně, alespoň 20 zájemců o studium stejného o boru,“ uvedla děkanka fakulty Jana Coufalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o vzdělávání učitelů na ZČU natočila redaktorka Jitka Englová

Škola prý předložila návrh na řešení situace s nekvalifikovanými učiteli vedení Plzeňského i Karlovarského kraje i ministerstvu školství.

„Samozřejmě podmínkou toho řešení je finanční podpora ze strany ministerstva školství, a ta byla přislíbena,“ poznamenala Coufalová.

Na Karlovarsku je nejvyšší procento nekvalifikovaných učitelů v České republice, vyučuje jich tam asi osm stovek.

„Asi 300 nekvalifikovaných učitelů již ve studiu je a je předpoklad, že si kvalifikaci dokončí. Bohužel asi 400 z těch nekvalifikovaných nemá zájem vstoupit do studia – buď proto, že již dosáhli věkové hranice, která jim podle zákona neukládá tuto povinnost, anebo proto, že si prostě nechtějí přibírat další povinnosti,“ řekl Coufalová.

I v Plzeňském kraji by si kvalifikaci mělo doplnit asi 800 učitelů, vzhledem k celkovému počtu pedagogů v regionu to však není tak vysoké procento jako na Karlovarsku.

Jitka Englová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme