Vědci z brněnské univerzity vytvářejí 3D snímky tisíců obličejů. Pomohou i policii

Podobenky pachatelů sestavované kriminalisty a svědky by mohly dostat další rozměr. Nově by mohly mít hloubku, vyšetřovatelé by je mohli různě otáčet a naklápět. Pracují na tom vědci z brněnské Masarykovy univerzity.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3D sken lebky Tobiáše

3D sken lebky Tobiáše | Foto: Zdeněk Horák, Hana Brzobohatá

Základem je databáze obličejů tisícovek dobrovolníků. Každého nasnímají několika kamerami naráz. Pomocí počítače se pak z fotek sestaví trojrozměrný neboli 3D model.

„Jak vypadá obličej dnes, jak člověk stárne, je odlišné od toho, jak stárli naši rodiče,“ vysvětluje Petra Urbanová z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Jedním z využití je pak zásobárna různých typů částí obličejů a hlav, ze kterých se dá sestavit podoba pachatele. Ne však dvourozměrná, jak známe třeba z detektivek, ale trojrozměrná. Databáze má samozřejmě mnohem širší využití, například v medicíně.

Podobné snímkování tisícovek dobrovolníků se u nás dělalo v 60. letech minulého století. Tehdy dvourozměrné, protože neexistovala technologie, kterou máme dnes.

Projekt Trojrozměrná tvarová a velikostní variabilita obličeje dětí a dospívajících v české populaci je zaměřen na studium variability morfologie obličeje na souboru dětí a dospívajících z české populace. Hlavním cílem je získat údaje vyjadřující změny tvaru a velikosti obličeje v průběhu růstu a vývoje dítěte, odlišnosti u chlapců a dívek a souvislosti s dalšími tělesnými nebo socioekonomickými parametry.
Zdroj: Ústav antropologie PřF MUNI

Vytváření současné databáze nikdy nekončí. Stále se přidávají nové údaje. Výzkumníci zatím nasnímali asi dva tisíce obličejů a byli by rádi, kdyby se přihlásili další dobrovolníci.

„Vedle dobrého pocitu, že nám pomůžou a že jsme jim neskutečně vděční, nabízíme drobnou hračku – je to aplikace do mobilu, kde si se svým 3D modelem můžou hrát,“ dodala Urbanová.

Snímání trvá jen několik sekund. Před tím je ale třeba odpovědět na pár otázek a podepsat souhlas.

Výzkum zaručuje anonymitu, dobrovolníci jsou skryti za čísla. Zájemci se mohou přihlásit třeba antropologickému ústavu univerzity, který sídlí v Brně-Pisárkách. Podrobnosti se dají snadno najít na webu.

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme