Urbanisté chtějí pro Prahu hlavního architekta. Město o tom neuvažuje

Praha si zaslouží estetičtější rozvoj. Tvrdí to někteří architekti a urbanisté. Vadí jim třeba nahodilé změny územního plánu. U nových výstaveb prý v mnoha případech záleží hlavně na tom, co si developer dovede vyjednat. Zmiňují proto, že velkým českým městům, včetně Prahy, by prospělo znovuzavedení hlavního architekta. Vedení metropole o tom ale zatím nechce slyšet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo a kino Ořechovka

Divadlo a kino Ořechovka | Foto: Filip Jandourek

Hlavního architekta nemá Praha od roku 1994. Nahradil ho Útvar rozvoje hlavního města, v současnosti přejmenovaný na Institut rozvoje a plánování.

Stále ale jde o příspěvkovou organizaci magistrátu. Asi nejúspěšnější bylo v historii hlavního města působení Státní regulační komise za první republiky. Ta byla podřízená předsednictvu vlády, přesto úzce spolupracovala i s městským stavebním úřadem.

„Předsedu komise jmenoval předseda vlády, další čtyři členy jmenoval ministr veřejných prací na základě dohody s jinými ministry, tři členy jmenovala Praha, takže byla v menšině, a jednoho člena pak zemský správní výbor,“ popisuje architekt Petr Kučera.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost architektury v hlavním městě Praze se zajímala Eva Rajlichová

Členové komise tak určili, kde vzniknou plochy pro bydlení, kde pro rekreaci, kudy povedou ulice a také jak vysoká bude zástavba. Podoba samotných domů už byla záležitost Prahy.

„Jeden z hlavních aspektů komise byl, aby se Praha rozvíjela nejen hygienicky a dopravně správně, ale i esteticky. Prorepublikové čtvrti, které byly na základě té koncepce vystavěné, jsou dodneška nejvíc obdivovány – Dejvice, Hanspaulka, Ořechovka, Spořilov,“ upozorňuje Kučera.

Sázka na post hlavního architekta se dlouhodobě vyplácí třeba i v německém Kolíně nad Rýnem. Vedení města důsledně dodržuje jím vytvořený územní plán. Respektují ho i tamní zastupitelé napříč politickým spektrem. V Praze je situace podle architekta Tomáše Hradečného z Fakulty architektury ČVUT jiná.

Architektonických soutěží bylo loni 39, podle expertů je to stále málo

Číst článek

„Město nemá pevně definované hranice, rozvíjí se klopotně, nekoncepčně, nejsou dány priority.“ Místo hlavního architekta nebo komisí by podle jeho názoru stačilo, aby proces rozvoje města byl transparentní. „Kdy na začátku jsou jednoduchá a srozumitelná pravidla,“ zdůrazňuje.

Praha ale o obnovení pozice hlavního architekta neuvažuje. „ Představa, že by se architektonická odborná obec shodla na jednom jméně, které by takto za hlavní město Praha dlouhodobě vystupovalo, je obtížná,“ vysvětluje primátor Tomáš Hudeček za TOP 09.

V Londýně má vyrůst 240 mrakodrapů, někteří ale v 'druhé Dubaji' žít nechtějí

Číst článek

Současné vedení Prahy věří, že situaci zlepší nový územní plán. Ten má být hotový příští rok na jaře. Primátor doufá, že jeho schvalování nezabere déle než dva roky.

Eva Rajlichová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme