Výrobce zámků Assa Abloy ruší pobočku v Loukovicích na Třebíčsku. O práci přišlo 21 lidí

V Loukovicích na Třebíčsku končí výroba zámků. Firma Assa Abloy tam uzavírá svůj závod a stěhuje se do Rychnova nad Kněžnou. Pro Loukovice se 120 obyvateli je to velká rána. O práci přišlo 21 lidí. V regionu s vysokou nezaměstnaností budou novou práci hledat jen těžko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kovovýroba

Kovovýroba | Foto: Tomáš Adamec

Zaměstnanci v pobočce firmy Assa Abloy v Loukovicích nepracují už více než týden. Dnes pouze vyklízejí poslední zbytky z dílen, vytrhávají trubky ze zdí a odnášejí věci.

Podle nezávislého místostarosty Davida Nahodila je uzavření firmy na výrobu zámků pro obec velká rána. „Loukovice mají 120 občanů a ve firmě pracovalo 21 z nich. Takže ztráta zaměstnání je podstatná a poměrně velká,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firma Assa Abloy končí výrobu v Loukovicích na Třebíčsku. Pro obec je to velká rán. Natáčel tam redaktor Michal Malý.

Loukovičtí se obávají, že kvůli zrušení pobočky zavřou i místní obchod. „Je to špatné, protože obchod nebude možná fungovat, je tady málo lidí. Oni chodili aspoň na svačinu anebo tak,“ potvrzuje místní obyvatelka Květa Holíková.

„Bylo tady zaměstnaných přes 20 lidí, většinou místní. A teď aby dojížděli, anebo někde něco hledali,“ dodává.

Firma Assa Abloy výrobu ze závodu Bera v Loukovicích přesouvá do Rychnova nad Kněžnou. Podle vedení je to logické naplňování růstové strategie a firma se tímto krokem snaží zajistit konkurenceschopnost ve vývoji a výrobě elektromechanických zámků.

„Protože firma Assa Abloy koupila naši výrobu a už před tím koupila i firmu FAB v Rychnově nad Kněžnou a její strategie byla sestěhovat tyhle firmy k sobě prostě z logistických důvodů,“ vysvětluje vedoucí provozu Radek Němec.

Vedení firmy nabídlo zaměstnancům práci v hlavním závodě v Rychnově nad Kněžnou. Jenže to je z Loukovic téměř 200 kilometrů daleko. Nabídku tedy nikdo nepřijal. O práci přišla i manželka Karla Fišera. „Je to špatné, no. Manželka je teď doma, je na úřadu práce, hledá si práci.“

V Loukovicích teď doufají, že prázdnou budovu po výrobci zámků vezme nový podnikatel a že se do malé obce na jihu Třebíčska v budoucnu přestěhuje nová výroba.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme