Nabídka bufetů a automatů na základních školách je často v rozporu se zdravou výživou

Zkoušejí prodejci ve školních bufetech děti i pedagogy z povinného předmětu Výchova ke zdraví? Tato otázka je nasnadě. Nabízejí v nich totiž nevhodné potraviny a nápoje, které rozhodně zdravé nejsou. Ty se navíc v základních školách objevují také v automatech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potravinový automat, svačinový automat

Potravinový automat, svačinový automat | Foto: Marína Dvořáková

U školního bufetu v českobudějovické Základní škole Grünwaldova se o velké přestávce vytvoří dlouhá řada. Děti si většinou kupují sladkosti a přeslazené nápoje.

Stejné bufety a také automaty jsou na dalších čtyřech základních školách v Českých Budějovicích a na mnoha dalších v celé České republice.

Jejich fungování ve škole je zarážející. „Děti vyčerpají během jedné školní přestávky víc než polovinu cukrů, které za den mají přijmout,“ říká výživová poradkyně Daniela Šupková a vysvětluje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nabídce nezdravých potravin a nápojů na základních školách informovala reportérka Jitka Cibulová Vokatá

„Nejdřív nastoupí s cukrem do krve obrovská dávka energie a způsobí hyperaktivitu, nepozornost, nesoustředění. Velký příjem jednoduchých cukrů je první krok k metabolickému syndromu, k tomu, že lidé jsou nemocní na srdíčko. Následná obezita je tam téměř stoprocentní.“

Vedení školy je zodpovědné za to, co se ve školním bufetu a automatech prodává. Ředitel zmíněné základní školy Vladimír Caldr v nich nevidí žádný problém.

„Já si myslím, že tam jsou i věci, které jsou absolutně zdravé – cereálie, neslazené vody. Takže děti si mohou koupit obojí. Ve většině předmětů se prolíná výchova ke zdraví. Myslím, že i rodiče by měli tímto směrem působit,“ míní.

Voda s cukrem děti odradila

Na jednom z českobudějovických víceletých gymnázií se v automatech dokonce prodávaly energetické nápoje. Všimla si toho učitelka biologie Kateřina Boháčová. Velmi jednoduchým způsobem se jí podařilo přesvědčit studenty, aby si je nekupovali.

„S jednou třídou jsme vzali plechovku a ve chvíli, kdy studenti sami zjistili, kolik kostek cukru a kolik kofeinu v nápoji je, byli překvapeni. Hezký pokus byl, když si měli sami připravit vodu v daném objemu, rozmíchat tam dané množství cukru a ten nápoj vypít,“ vypráví.

„Zjistili, že jim to nechutná. To, že jim energetický nápoj chutná, je tím, že je chemicky upravený. S vedením školy jsme pak domluvili, že tyto nápoje se u nás prodávat nebudou,“ dodává učitelka.

Pečené lahůdky | Foto: Ladislav Bába

O regulaci prodeje ve školních bufetech a automatech na základních školách se začal zajímat také českobudějovický magistrát.
„Chceme v průběhu tohoto měsíce udělat určitou analýzu, jaký konkrétní sortiment se v daných školních bufetech nabízí,“ informuje náměstek primátora Petr Podhola z ČSSD a doplňuje:

„V průběhu června by na základních školách, kde existuje bufet, měla proběhnout anketa, ve které by se přímo rodiče mohli vyjádřit, zda si přejí, nebo nepřejí, aby školní bufet byl zachován. A budou se moci vyjádřit k tomu, jaký sortiment by se v daném bufetu měl nabízet.“

V České republice neexistuje žádná metodika ani žádné doporučení ministerstva školství ohledně této problematiky. Vedení škol ale ani nic podobného nepotřebuje. Rozhodnutí, co se bude ve školních bufetech nebo automatech prodávat, je totiž čistě na něm.

Rozhodování o sortimentu ve školních bufetech by mohla ovlivnit i třídenní celorepubliková konference k padesátému výročí školního stravování, která dnes začala v Praze. Jedním z hlavních témat je totiž regulace tohoto prodeje.

Nabídka jídelních automatů ve školách | Foto: Český rozhlas

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme