Masarykova univerzita vytváří virtuálního průvodce pro tělesně postižené

Šířku dveří, výšku zvonků a polohu plošin ve veřejných budovách popisuje nový internetový průvodce střediska Teiresiás Masarykovy univerzity. Má pomoci tělesně postiženým s pohodlným pobytem v budovách univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykova univerzita, lékařská fakulta

Masarykova univerzita, lékařská fakulta | Foto: Eva Odstrčilová

Jako první je průvodce hotový pro Právnickou fakultu. Právě v její aule se často konají slavnostní ceremoniály, kam přicházejí lidé napříč fakultami i jejich příbuzní.

Lidé na vozíku totiž často až na místě zdlouhavě řeší, jak se pohodlně dovnitř dostat.

„Zjistí, že buď se těm dveřmi vůbec nedostanou, nebo za nimi je schodiště. Pak je hrozně složité se vůbec dozvědět, zda do budovy existuje jiný vstup,“ líčí ze své zkušenosti vozíčkář Karel Sobol.

Cílem aplikace proto není říct, zda je budova bezbariérová nebo ne, ale nabídnout souhrn informací o prostorách, důležitých pro jakkoliv pohybově postiženého.

„A zohlední-li své postižení, aplikace mu zjistí, zda bude potřebovat nějakou asistenci,“ doplňuje Michaela Hanousková ze střediska Teiresiás.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme