Česko se vůbec poprvé dostalo na seznam největších světových vývozců lehkých zbraní

Česko patří mezi největší vývozce lehkých ručních zbraní malé ráže na světě. Z pohledu finančního objemu obsadilo 19. příčku, mezi hlavní vývozce se tak Česká republika dostala na seznam vůbec poprvé. Uvedla to výroční zpráva Small Arms Survey s odvoláním na údaje OSN za rok 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole

Pistole | Foto: Martin Dušek

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda stojí za úspěchem hlavně dlouholetá tradice a kvalita českých výrobků.

„V minulosti jsme měli řadu obchodních úspěchů, byl to významný obchodní artikl. Pak došlo k vyklizení našich pozic. Obchodníci se ale naučili v těch obtížnějších teritoriích jednat a jsem rád, že tam i uspěli,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o úspěchu českých zbrojovek zjišťovala Zuzana Śvejdová

Jednou z největších českých zbrojařských firem je Česká zbrojovka Uherský Brod, která do zahraničí každoročně prodává víc než 100 tisíc kusů ručních zbraní, jako jsou pistole, kulovnice, malorážky, vzduchovky nebo třeba samopaly. Ty v současnosti vyváží do devadesáti zemí světa.

„Vyrábíme pro všechny cílové skupiny. Naše zbraně můžou držet lovci, sportovní střelci i lidé, kteří je používají k osobní ochraně a můžou je držet taky ozbrojené složky – to znamená armáda a policie,“ popisuje Radek Hauerlang z České zbrojovky Uherský Brod.

Dodává navíc, že největší zájem je o krátké ruční zbraně, tedy o pistole. V loňském roce jich prodali dokonce o 64 procent víc než v předešlém roce.

Zbraně pochází hlavně z Česka, firma si objednává jen ty komponenty, které u nás nelze sehnat, například ořechové dřevo na pažby. Některé další součásti pro ruční zbraně si nechává posílat ze Slovenska a v Česku je pak kompletuje.

Největším exportérem lehkých zbraní jsou Spojené státy, v závěsu je pak Itálie, Německo nebo Brazílie. Podle údajů OSN dosáhl světový obchod s ručními zbraněmi od roku 2001 do roku 2011 částky 4,64 miliardy dolarů, v přepočtu skoro 94 miliard korun.

Anna Maňourová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme