Žokej Váňa se chce s Tiumenem poprat o start ve Velké pardubické

Nejznámější český žokej Josef Váňa potvrdil, že stále může konkurovat mladším žokejům. Návrat jedenašedesátileté legendy překážkových dostihů sledovalo v Pardubicích tisíce diváků a Váňa s Tiumenem skončili třetí. A pravděpodobně to nebylo naposledy, co sehraný pár fanoušci na východočeském závodišti viděli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Váňa s Tiumenem v závodu na Memoriálu Kamila Kuchovského

Josef Váňa s Tiumenem v závodu na Memoriálu Kamila Kuchovského | Zdroj: ČTK

„Když to bude zase o dva kilometry dál, tak by mu to mělo vyhovovat. Zkusíme a uvidíme,“ mluví Váňa o spekulacích ohledně jeho startu s Tiumenem ve Velké Pardubické.

Ještě předtím, ale musí projít kvalifikací, takže se oba nejspíš představí v dostihu 23. srpna. Před letošní premiérou ale slavný žokej a trenér nečekal, že dopadne s třináctiletým hnědákem na relativně krátké, čtyři a půl kilometrové trati tak dobře.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Josefem Váňou po Memoriálu Kamila Kuchovského mluvil Jakub Marek

„V konkurenci mladých koňů jsem počítal, že to objedeme kvůli handicapu. Ukázal, že se s ním musí pořád počítat,“ říká spokojený Váňa, který se s Tiumenem držel po celý dostih několik délek za celým startovním polem, ale pak přišlo velké zrychlení.

„Já jsem věděl, že když s nimi udržím kontakt před Havlákem, tak na trávě ještě někoho předběhnu. Netušil jsem, že jsem kromě dvou předběhl všechny. Věřil jsem, že třeba pátý bych být mohl,“ popisoval osminásobný vítěz Velké pardubické.

O svém návratu po více než devíti měsících mluvil s nadsázkou, prý se jen vezl. A složil i poklonu mladým žokejům. Ani ve svých nejlepších letech údajně neodjezdil za den tolik dostihů co oni dnes.

„Odjezdil jsem tady pět dostihů a pak jsem se šel opláchnout. Dneska borci odjezdí osm dostihů a jsou vysmátí. Nevím, jako to dělají. Já jsem měl podle sportovního lékaře dvanáct let nejlepší fyzickou kondici v okrese Bruntál,“ pokračoval odlehčeně Váňa.

Josef Váňa se chce ve svých 61 letech probojovat do hlavního závodu Velké pardubické | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Problém mu nedělala ani delší závodní pauza. V dostihu se totiž potkal s jezdci, které zná z tréninku.

„Já s těmi kluky jezdím denně, minimálně s třemi koňmi. Když to některému nejde, tak na něj hupnu a třeba je vodím. Nadávají mi sice, že jsem pomalý, ale to je normální. Cítím, že mám mírnější tempo,“ směje se Váňa.

Přestože už má odježděno téměř 650 závodů, stále pro něj mají dostihy v Pardubicích speciální kouzlo. „To je nádhera. Nebudu to nikomu vyprávět, to se musí zažít,“ dodává největší osobnost českých dostihů.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme