Vloupání v době dovolených přibývá. Nechlubte se odjezdem na internetu, radí policie

Začíná doba dovolených, a s tím i hlavní sezona zlodějů. Mnozí z nich využívají toho, že si lidé před odjezdem své byty a domy dostatečně nezabezpečí. Vloupání hlavně do rodinných domů i proto podle policejních statistik v Česku přibývá. Jen od ledna do dubna stihli zloději vykrást na třináct set bytů a dva tisíce rodinných domků. Způsobili škodu za 155 milionů korun. Přitom v mnoha případech poškození majitelé zlodějům práci značně usnadnili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klíč v zámku

klíč v zámku | Foto: stock exchange

Lehkomyslnosti lidí využíval až do letošního dubna například mladík z Litoměřicka, kterého policie podezřívá hned z několika vloupání do domů a rekreační chaty. Vniknutí mu usnadnilo, že některá okna chránila jen síťka proti hmyzu nebo byla otevřená vstupní branka na zahradu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak zabezpečit byt před dovolenou, zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Podle zkušeností policie se nenechavci snadno ke kořisti dostávají také ve starých domech, kde zabezpečení proti zlodějům většinou chybí. Navíc tam často bydlí senioři, kteří mohou mít s instalací a používáním moderního zařízení problémy. Podle policisty Jaroslava Bicana, který se dlouhodobě věnoval prevenci, by ale neměla chybět alespoň základní bezpečnostní opatření.

„Vstupní kukátko, abychom viděli, kdo za dveřmi je. Instalovat si tam bezpečnostní řetízek, případně bezpečnostní trny do podlahy, aby se dveře při kontaktu nedaly otevřít úplně, ale pouze na nezbytně nutnou míru ke komunikaci s člověkem, který za dveřmi je," vysvětluje.

Alarm volá na telefon

Dobře funguje i soustava několika zámků. Více peněz pak stojí zařízení, které v určitou dobu sepne rádio, televizi, rozsvítí světlo a tipařům dává najevo, že byt není prázdný. Někteří lidé pak používají takzvaný pult centralizované ochrany. Tedy alarm, který majitele upozorní na podezřelý pohyb v jeho domě na zadaném telefonním čísle.

Podle ředitele pořádkové policie Martina Hrinka by ale lidé neměli alarm napojovat přímo na linku 158.

„Policie velmi často přichází na to, že tento alarm nemusí být úplně odborně nainstalován, takže se zvyšuje četnost planých poplachů. Lidé, kteří si instalují alarm, tak ať si v první řadě nechají zavolat na svůj telefon, prověří, co se u nich děje. A až tam bude skutečně podezření na to, že systém hlásí vloupání do objektu, tak ať volají policii," říká Hrinka.

Pozor na internet

Zloději si byty a domy tipují také pomocí internetu. Lidé proto riskují, když se o dovolené předem zmiňují na sociálních sítích.

„Napíšou, že odjíždí třeba na 14 dní na dovolenou. Někdo ten status shlédne a může páchat nějakou trestnou činnost v rámci toho, že na Facebooku či na jiných sociálních sítích zaslechl či uviděl tento vzkaz," vysvětluje Jaroslav Bican a dodává, že lidé by také před odjezdem neměli spouštět žaluzie a rolety.

A znamením pro zloděje může být i nevybraná poštovní schránka. Ideální proto je, když sousedé vstupní dveře jednou denně zkontrolují.

Když se přece jen stane, že máte tu smůlu a po dovolené najdete byt vykradený, nechoďte dovnitř a hned zavolejte policii. Vstupem do bytu byste totiž ztížili vyšetřovatelům práci při zajišťování stop.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme