Pozůstalí po obětech leteckého neštěstí dostanou odškodné v přepočtu 3,6 milionu korun

Malaysia Airlines má jako dopravce povinnost odškodnit pozůstalé po obětech letecké katastrofy. Finanční kompenzace činí za každou oběť v přepočtu více než 3,6 milionu korun. Malajsijský Boeing 777 byl pojištěný u společnosti Allianz, která by peníze mohla pozůstalým vyplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny na troskách malajsijského letadla, které se zřítilo u ukrajinského Doněcku

Květiny na troskách malajsijského letadla, které se zřítilo u ukrajinského Doněcku | Zdroj: Reuters

Existuje paušální částka, na kterou má vždy pozůstalý po zemřelém cestujícím nárok, říká advokát a odborník na letecké právo Robert Jehne.

„Nárok vůči letecké společnosti činí 113 100 takzvaných jednotek zvláštních práv čerpání. Na kurzovním lístku České národní banky najdete každé ráno přepočet na českou korunu. K dnešnímu dni je to zhruba 32 korun,“ vysvětluje Jehne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co mají nárok pozůstalí po obětech letecké katastrofy, vysvětloval odborník na letecké právo Robert Jehne

Za jednoho zemřelého cestujícího mají tedy pozůstalí nárok na zhruba 3,6 milionu korun. Odškodnění by za Malaysia Airlines mohla zaplatit pojišťovna Allianz. V případě tohoto dopravce je ale situace trochu komplikovanější.

„Neznáme přímo smluvní podmínky s pojišťovnou Allianz. Nevíme také, zda nebude mít vliv na výluky z pojištění to, že jde o druhou pojistnou událost této letecké společnosti v letošním roce,“ dodává Jehne.

Při pádu malajsijského Boeingu 777 přišly o život tři stovky lidí. Na palubě bylo 173 Nizozemců, 44 Malajsijců včetně posádky, 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. U 41 obětí není zatím jejich národnost známa.

Americká tajná služba potvrdila, že malajsijské letadlo bylo nad Ukrajinou sestřeleno

Číst článek

Alžběta Havlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme