Přesně před 90 lety vysílal Radiojournal první sportovní přenos v Evropě

Do vysílání Českého rozhlasu a Radiožurnálu především tradičně patří sportovní přenosy, které nově můžete poslouchat i na internetu. Dnes je to ale devadesát let od chvíle, co jsme jako vůbec první rozhlas v Evropě, vysílali sportovní utkání. A náhoda tomu pomohla, že to bylo z boxerského utkání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Hojer

Jiří Hojer | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

„Bylo to někdy před prázdninami v roce 1924. Tehdy jsem potkal na Václavském náměstí redaktora Miloše Čtrnáctého programového šéfa Radiojournalu, který stále hledal nové obohacení a zpestření vysílaných programů,“ vzpomínal zakladatel Československé boxerské unie Jiří Hojer.

2. srpna 1924 pomohl zorganizovat mezinárodní boxerské utkání na tehdejším klusáckém stadionu na Letné a jeho hlavní zápas měl popisovat.

Šlo o duel v těžké váze mezi Františkem Růžičkou, boxujícím pod jménem Frank Rose, a americkým černochem Rocky Knightem. Na stadion přišly asi 4 tisíce diváků a konkrétně Jiří Hojer stál u telefonní budky asi 20 metrů od ringu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nějaký rotmistr zapisoval moje hlášení o utkání a předávat ho hlasateli Dobrovolnému, popisuje první vysílání sportovního přenosu Jiří Hojer

„Když se skončil první a druhý zápas a nastupovala hlavní dvojice, začal řinčet zvonek v telefonní budce. Volali z Kbel, že mám hlásit něco o těch bojích, jak jsem si domluvil s inženýrem Svobodou,“ vzpomínal Jiří Hojer.

„Vzal jsem telefon a na druhé straně se mi představil nějaký rotmistr, který zapisoval moje hlášení o utkání a předával ho hlasateli Dobrovolnému, který seděl připravený před rádiovým mikrofonem.“

První hlasatel Radiojournalu Adolf Dobrovolný poté do vysílání předčítal vývoj utkání. Poněkud komplikovaný postup se záhy zjednodušil - rotmistr totiž nestíhal Hojerova slova zapisovat, a tak si vzal telefon k uchu přímo Adolf Dobrovolný.

Jeho slova u veřejného přijímače na Václavském náměstí údajně poslouchalo více lidí, než bylo na stadionu. Poslouchala i maminka Franka Roseho, jak vzpomínal sám boxer.

Podle rozhodčího remíza, z pohledu rozhlasu vítězství

„Starost mi dělala jenom maminka, která chtěla jet se mnou na zápas. Věděl jsem, že by to nenesla dobře. Tak jsem jí nechal doma. Měla krystalek, tak si k němu sedla a sledovala celý průběh od začátku až do konce.“

Mohla také slyšet, že rozhodčí Artur Bülow neuznal jejímu synovi regulérní knockout a pád Knighta v pátém kole na zem označil jako uklouznutí. Podle rozhodčích skončil duel remízou, z pohledu rozhlasu a sportovních přenosů to bylo vítězství.

„Hlasatel Dobrovolný mě pak srdečně poděkoval a říkal, že to bylo moc pěkné a zajímavé. A že tento první sportovně-radiový přenos v Evropě se vydařil,“ pochvaloval si Jiří Hojer chvíle, od kterých je to dnes přesně 90 let.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme