Kyjev navrhl sankce proti Rusku, nevyloučil zastavení tranzitu plynu a ropy

Ukrajinská vláda přišla s dalším balíkem sankcí proti Rusku. Míří na 172 lidí a 65 firem, které podle Kyjeva financují a jinak podporují povstalce na východě země. Premiér Arsenij Jaceňuk nevyloučil, že by se omezení mohlo dotknout i přepravy ruského plynu a ropy přes Ukrajinu do Evropy. O návrzích bude ukrajinský parlament hlasovat v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk | Zdroj: Reuters

Sankce proti ruským firmám mohou zahrnovat zmrazení aktiv, zákaz přepravy různých druhů zboží přes Ukrajinu či zrušení licencí, uvedl podle agentury Reuters Jaceňuk.

Na otázku, zda by připravované sankce mohly zasáhnout dodávky ruského plynu a ropy přes ukrajinské území, premiér řekl, že sankce mohou zastavit "všechny typy tranzitu od přeletů letadel až po přepravu nerostných zdrojů".

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných dopadech ukrajinských snakcí mluvil na Radiožurnálu komentátor ČRo Libor Dovřák

Podle analytika společnosti ENA Vladimíra Štěpána by bylo omezení tranzitu plynu neuvážené.

„Znamená to ale totálně destruktivní scénář pro Bulharsko a Srbsko, které budou zcela bez plynu,“ uvedl Štěpán s tím, že částečně ohrožené bude ještě Rumunsko a Řecko. Ukrajina by si tak podle něj proti sobě postavila část zemí Evropské unie.

Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť v reakci na Jaceňukova slova oznámil, že pokud se Ukrajina skutečně odhodlá dopravu ropy přes své území zastavit, budou si muset Evropané za tuto strategickou surovinu kvůli přesměrování tras připlatit. Nejvíc by se to podle vyjádření společnosti dotklo České republiky a Slovenska.

Česko z Ruska kupuje asi 75 procent své spotřeby plynu. „Jsme schopni jinými trasami dodat plyn ze Západu,“ ujistil analytik Štěpán.

Mládek: České firmy kvůli sankcím přijdou o 2,5 miliardy korun tržeb

Číst článek

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD by případné zastavení tranzitu ruské ropy přes ukrajinské území zkomplikovalo situaci.

Ropa může do Česka proudit jinými trasami než přes Ukrajinu, konkrétně přes Itálii a Německo. V současné době je tam kapacita využitá jen ze třetiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech případných ukrajinských sankcí proti Rusku na českou ekonomiku hovořil analytik společnosti ENA Vladimír Štěpán

„My ruskou ropu potřebujeme kvůli struktuře našich rafinerií. Je možné ji také dovážet tankery z přístavu Novorosijsk do Terstu a poté ropovodem do České republiky, ale samozřejmě daleko lepší by bylo, kdyby fungoval ropovod Družba,“ uvedl Mládek.

„Dopad bude jen na ceny ropy, které budou v ČR vyšší,“ doplnil jeho úvahu analytik Štěpán.

Návrh Kyjeva na zavedení sankcí přichází den poté, co ruská vláda vyhlásila roční embargo na dovoz potravinářských výrobků ze západních zemí. Rusko se kromě toho chystá zakázat tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro tranzitní lety aerolinek z EU a USA do Asie.

Moskva těmito opatřeními reaguje na západní sankce vyhlášené za ruskou podporu východoukrajinských vzbouřenců.

Ropovody a plynovody | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme