Ministr pro lidská práva navrhuje rozšíření pravomocí pro ombudsmana

Návrh ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD počítá s rozšířením pravomocí ombudsmana. Ten by tak mohl nově žádat Ústavní soud o zrušení sporných zákonů a podávat antidiskriminační žaloby. Ochránkyně veřejných práv Anna Šabatová informovala o možnostech rozšíření pravomocí ombudsmana Poslaneckou sněmovnu už před časem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ombudsmanka Anna Šabatová

Ombudsmanka Anna Šabatová | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Ombudsmanka podle své mluvčí Ivy Hrazdílkové proto nový návrh vítá.

„Ochránkyně je přesvědčená, že jde o důležité rozšíření pravomocí, protože zvýší možnosti ombudsmana pomáhat lidem v případech, kdy se jejich problémy netýkají jen jednotlivců, ale jde o celospolečenské problémy,“ říká mluvčí.

Antidiskriminační žaloby by ombudsman mohl použít právě v případech individuálních stížností, kdy v průběhu šetření zjistí, že se jedná o celospolečenský diskriminační problém.

„Je sice možné odkázat jednotlivce, ať se obrátí na soud a svoji záležitost vyřeší, ale to potom neznamená odstranění toho problému jako takového,“ vysvětluje Hrazdílková a pokračuje:

„Ochránkyně by potom mohla sama navrhnout žalobu na odstranění celého problému, to znamená vůči celé skupině občanů, kteří jsou takovým problémem zasaženi.“

Návrhy na rušení zákonů využije ombudsman v situacích, kdy zjistí, že ustanovení některého ze zákonů je protiústavní. V současné době se v takovém případě může ombudsman obrátit pouze na příslušné ministerstvo, vládu nebo poslaneckou sněmovnu.

„Tento postup je poměrně zdlouhavý a někdy může být i neprůchodný. Takže potom by měl ochránce právo obrátit se přímo na Ústavní soud a požádat ho o posouzení, jestli dané ustanovení zákona je protiústavní, nebo ne, aby rozhodl a případně toto ustanovení zrušil,“ dodává Iva Hrazdílková.

Jan Doležal, Václav Rokyta, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme