Iráčany vám vrátíme bezprostředně, napsali Němci do Čech. Pak předání bez vysvětlení odřekli

Německý pobyt dvaceti iráckých křesťanů, kteří v Česku odmítli azyl, pomalu spěje k závěru. Kdy však skončí definitivně, není zatím jasné. Iráčany měly německé úřady české policii původně předat nejpozději na začátku tohoto týdne. Pak ale překvapivě a bez vysvětlení couvly. Předáme je na konci července, řekly jen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Když skupina pětadvaceti iráckých uprchlíků, kteří přijeli na pozvání nadace Generace 21 do Okrouhlíku u Jihlavy, na začátku dubna prchala do Německa, mysleli si její členové, že zpátky do Česka se nebudou muset už nikdy vrátit.

Přání se ale splnilo jen pěti z nich. Zbylým dvaceti Iráčanům saské soudy na konci června žádost o azyl pravomocně zamítly. A to znamená jediné: německé úřady musí do šesti měsíců od pravomocného verdiktu skupinu běženců poslat zpátky do České republiky.

Kdy je však tuzemským policistům předají, není vůbec jasné. Ještě minulý týden to totiž vypadalo, že je na hranicích odevzdají doslova každou hodinou. „Už jsme do Česka poslali vyrozumění, že skupinu Iráčanů předáme,“ hlásil na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu ještě začátkem minulého mluvčí spolkového ministerstva vnitra Tobias Plate s tím, že uprchlíci by měli hranice překročit nejpozději do sedmi dní.

A pak obrat

Koncem minulého týdne však bylo všechno jinak. Zaslané vyrozumění německé úřady stáhly a tuzemskému ministerstvu vnitra vzkázaly, že se předání odkládá. „Mělo by k němu dojít do konce tohoto měsíce. Na přesném termínu jsme se ale s českými úřady ještě nedohodli,“ vysvětloval změnu Plate.

České ministerstvo vnitra postup německých úřadů zaskočil. „Poslali vyrozumění a řekli nám, že je (skupinu Iráčanů – pozn. red.) pošlou – doslova uvedli bezprostředně. To bylo začátkem minulého týdne. A ve čtvrtek jsme pak dostali informaci, že se vše ruší a předání se odkládá na neurčito. Proč, to nám nesdělili,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu zdroj z ministerstva vnitra podrobně obeznámený s celou problematikou. Oficiálně české úřady prostoje a obrat německých úřadů komentovat nechtějí.

Vědí, kde jsou?

Proč německé úřady otočily, není zřejmé. Deník MF Dnes v minulosti informoval, že iráčtí běženci mají v Drážďanech volný pohyb. Na tom se nic nezměnilo ani poté, co saské soudy pravomocně rozhodly, že je vrátí do Česka.

Nabízí se tak spekulace, že němečtí policisté nevědí, kde Iráčané jsou. „Jejich místo pobytu samozřejmě známe. Nesmíme ho ale nijak specifikovat,“ vyvrátil pro Zpravodajský web Českého rozhlasu scénář, že se migranti ztratili z dohledu, mluvčí saského ministerstva vnitra Holm Felber.

Stejně tak není úplně jasné, co s iráckými běženci bude, až je Němci pošlou zpět do Česka. Bude totiž záležet na jejich rozhodnutí.

Postup bezprostředně po předání je však známý: na hranicích je policie zatkne a odveze to uprchlického tábora. Tam budou uprchlíci moci požádat o azyl. Pokud to neudělají, pošle je ministerstvo vnitra zpátky do Iráku. Pokud o mezinárodní ochranu, kterou už jednou odmítli, budou tentokrát stát, čeká na ně standardní azylové řízení.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme