Evropský audit: Česko by mělo vrátit 284 milionů, které přidělilo v rozporu se zákonem o střetu zájmů

Evropská komise požaduje vrátit skoro 284 milionů korun, které od 9. února 2017 získal na dotacích holding Agrofert. Píše se to v jedné z klíčových pasáží utajovaného dokumentu, kterou získal server iROZHLAS.cz a podle níž kontroloři konstatovali nesoulad s evropským právem i českým zákonem o střetu zájmů. O další peníze by mohlo Česko přijít kvůli nedostatkům v řízení a kontrole evropských fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 19:25 3. 12. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Celková suma (příspěvku EU) u 17 operací odpovídá částce 282 719 496,27 Kč (přibližně 10,96 milionu eur) a 949 680 Kč (přibližně 36 809 eur) vyplacených z Evropského fondu pro regionální rozvoj, respektive z Evropského sociálního fondu,“ vyčíslili auditoři Evropské komise sumu poskytnutou na dotacích holdingu Agrofert, kterou by Česko mělo vracet.

Dostálová trvá na tom, že audit není finální. Nevidí důvod, aby se Česko nebránilo ‚do posledního dechu‘

Číst článek

Jde tak o stoprocentní korekci, tedy vrácení všech peněz, které koncern obdržel z evropských fondů potom, co začal v únoru 2017 platit zákon o střet zájmů. Tato suma zároveň odpovídá částce uvedené už v předběžných závěrech, které Evropské komise českým úřadům zaslala na jaře.

Kontroloři Bruselu v předběžné auditní zprávě konstatovali, že nynější premiér Andrej Babiš (ANO) nadále ovládá Agrofert, který vložil do svěřenského fondu, aby na holding zpřetrhal vazby.

Nyní ve finální zprávě své původní závěry auditoři podle všeho potvrdili. Došli totiž k závěru, že dotace udělené skupině nejsou v souladu s evropským nařízením ani českým právem. Konkrétně uvádí článek 32 bod třetí evropského nařízení o rozpočtových pravidlech unie a paragraf 4c českého zákona o střetu zájmů, podle něhož je zakázáno poskytnout dotaci společnosti, kterou alespoň ze čtvrtiny vlastní člen vlády nebo jím ovládaná osoba.

Až půl miliardy

Další peníze by mohlo Česko vracet kvůli nedostatkům v řízení a kontrole evropských fondů, auditoři totiž podle předběžné zprávy odhalili chyby za poslední dvě programové období. Celkově v původním dokumentu požadovanou částku vyčíslili až na 451 milionů korun.

První audit ke střetu zájmů

  • Do Česka první ze dvou auditních zpráv dorazila v pátek večer. Týká se čerpání dotací ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti. Jde tedy o peníze, které přerozděluje především ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo práce a sociálních věcí.
  • Agrofert z těchto fondů získal v minulosti třeba dotaci na stavbu linky na výrobu toastového chleba Penamu. Šlo zhruba o 100 milionů korun, částku však české ministerstvo financí nepředložilo Bruselu k proplacení.
  • Evropští auditoři během šetření, které u nás proběhlo zkraje roku, podrobně zkontrolovali systém rozdělování evropských dotací v Česku, všechny dotace získané společnostmi z holdingu Agrofert a fungování dvou svěřenských fondů, do kterých Andrej Babiš v únoru 2017 svůj koncern vložil. Brusel se věcí zabývá z podnětu organizace Transparency International.

S tím, že je premiér podle evropských auditorů ve střetu zájmů a že požadují vrácení všech peněz, přišel s odkazem na nejmenované zdroje v pondělí server Neovlivní. Napsal, že chyby kontroloři našli také u dotací například pro Lovochemii či Penam, který evropské peníze použil na stavbu linky na výrobu toastového chleba.

Deník N později uvedl, že kvůli těmto chybám Evropská komise požaduje vrácení dalších téměř 168 milionů korun. Česko by tak ve výsledku mohlo vracet až půl miliardy korun.

Tyto peníze by posléze český stát měl vymáhat od holdingu Agrofert. Koncern od začátku jakékoli pochybení odmítá. „Nechceme o tom v tuto chvíli spekulovat. Neznáme obsah toho auditu, nevíme, co v něm je napsáno,“ řekl nyní pro iROZHLAS.cz mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Agrofert podle něj rovněž požádal ministerstvo pro místní rozvoj o poskytnutí kopie finální zprávy evropských auditorů. „Jsme dotčenou osobou, ale je to věc analýzy právníků. Je to věc primárně mezi Českou republikou, tedy státem, a Evropskou komisí. Vyčkáme na oficiální stanovisko úřadu,“ dodal.

Premiér Babiš už dříve prohlásil, že Česko žádné peníze vracet nebude. Nesouhlasí s tím, že by byl ve střetu zájmů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) se také nechala slyšet, že Česko je připraveno se kvůli nynějším závěrům soudit. „Budeme se bránit do posledního dechu,“ řekla novinářům v úterý.

250 stran

První ze dvou auditních zpráv do Česka dorazila v pátek večer. Týká se čerpání dotací ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti. Kvůli námitkám, které uplatnily české úřady, se text protáhl z původních 71 na současných více než 250 stran.

Resort Dostálové dokument rozeslal všem auditovaným subjektům. Auditní zprávu má nyní na stole hned několik ministerstev. K dispozici ho dostalo ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Kláry Dostálové, ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou (obě za ANO) a také ministerstvo životního prostředí, které vede Richard Brabec (ANO).

Evropský audit ke střetu zájmů v 7 bodech: proč je tajný, o kolik jde peněz a je nynější zpráva finální?

Číst článek

„Mohu potvrdit, že ministerstvo životního prostředí má nyní zprávu k dispozici. Další postup určí ministerstvo pro místní rozvoj. V tuto chvíli obsah nebudeme komentovat, neboť se jedná o důvěrný materiál, jak to určila Evropská komise,“ potvrdila mluvčí Brabcova resortu Petra Roubíčková.

A audit už leží také na ministerstvu průmyslu a obchodu, v jehož čele stojí Karel Havlíček (za ANO). „Skutečně máme závěrečnou auditní zprávu k dispozici. Pro ministerstvo průmyslu a obchodu je klíčové stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, které je koordinačním orgánem, co se týče evropských dotací,“ potvrdila mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Auditní zpráva doputovala rovněž na pražský magistrát do rukou primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten v úterý vpodvečer odletí do Bruselu, kde chce mimo jiné řešit, zda Praha může dokument zveřejnit.

Kristýna Guryčová, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme